VYBERTE SI REGION

Daňci škemrají jako děti o bonbóny, pytláci se radují

Brno-Kohoutovice – Bezprizorní tlupa se potlouká kolem sídliště a žebrá od kolemjdoucích. Lesníci proto vyvěsili na stromy varování. Není to tak neobvyklý postup. Žebrající parta jsou totiž daňci z obory Holedná, mezi brněnskými sídlišti v Jundrově, Kohoutovicích a Bystrci.

12.4.2013
SDÍLEJ:

Dančí zvěř. Ilustrační foto. Foto: Deník

Vedoucí Lesní správy Brno ze společnosti Lesy města Brna Pavel Jordan Brněnskému deníku Rovnost řekl, že kvůli žebrajícím daňkům se na společnost v poslední době obraceli návštěvníci obory. „Ptali se nás na jejich podivné chování. Někteří nás také obviňovali, že je nekrmíme. Říkali, že pokud by je nenakrmili oni, zvířata by umřela hlady," popsal Jordan.

To je podle něj nesmysl. „Krmení mají dost. Zvykli si ale loudit, jako děti o bonbóny. Blízko vstupu do obory z kohoutovického sídliště je supermarket a lidé jim odtud nosí části zeleniny. Skupina patnácti samců si zvykla přijít pro jídlo až k nim," řekl muž.

Samci ale přitom můžou být návštěvníkům nebezpeční. „Když pohazují hlavou, můžou návštěvníky poranit parožím. Je to výjimečné, i když v zimě jsme dva takové případy měli. Nešlo ale o nic vážného. Jen pár modřin," přiblížil Jordan.

Kromě poranění je ale krmení daňků nebezpečné i proto, že zvířata ztrácí svoji přirozenou plachost a stávají se snadnou kořistí pro pytláky. Ti v oboře naposled ulovili několik kusů v únoru. „Přesné číslo nemáme. Pokud pytláci zvíře na místě nevyvrhnou, těžko poznáme, jestli nějaké daňky ukradli," informoval.

V oboře Radějov na Hodonínsku s daňky podobný problém nemají. „Je to tím, že obora je větší a není blízko zástavby, jako Holedná. Daňci proto na lidi nejsou tolik zvyklí," uvedl správce obory Arnošt Buček.

Pro Brňanky jsou ale krotcí daňci lákadlem „Chodím do obory venčit psa a překvapilo mě, když jsem narazila na zvířata u cesty. Jsou nádherní. Tuším, že bych se jich neměla dotýkat, tak jsem si je aspoň vyfotila na mobil," řekla Jana Hašková z Kohoutovic.

Podle Jordana je ale lepší, držet se od zvířat stranou. „Chápeme, že potkat divokou zvěř je dnes vzácnost a především pro děti je takové setkání atraktivní. Pro bezpečnost je ale dobré si ponechat odstup. Pokud se zvíře přibližuje moc, stačí kousek odběhnout, nebo dupnout. To je vyplaší," poradil.

Autor: Anna Fajkusová

12.4.2013 VSTUP DO DISKUSE
SDÍLEJ:

Ideální teplota pro výrobu čokolády? Patnáct až dvacet stupňů

Kuřim /ZA ZAVŘENÝMI DVEŘMI/ – Žena v bílém oblečení s čepicí na hlavě obsluhuje stroj, ve kterém se čokoláda nahřívá, aby se z pevných kuliček stala tekutina pro nalévání do forem. K přístroji si musí vylézt na štafle, odkud kousky belgické čokolády sype dovnitř. Hmota se musí neustále míchat. Další zaměstnankyně obsluhuje stroj s mnoha tryskami, ze kterých neustále v intervalech asi třiceti sekund vytéká čokoláda. Umisťuje pod ně formy a poté dává na váhu. Ve formě je podle velikosti vždy několik stejných tvarů. Třeba stromky se vyrábí po dvou, zato malá autíčka po patnácti. Výrobě čokolád ve firmě Fikar se věnuje další díl seriálu Rovnosti nazvaného Za zavřenými dveřmi.

AKTUALIZOVÁNO

Doprava na Zvonařce zkolabovala. Autobusy se opožďovaly i o hodinu

Brno – I desítky minut v kolonách. S takovým zdržením museli počítat řidiči, kteří ve středu odpoledne projížděli ulicemi Zvonařka a Plotní. Kvůli vážné dopravní nehodě a jejímu následnému vyšetřování doprava v ulicích zkolabovala. Auta, autobusy i tramvaje linky 12 uvízly v kolonách. Situace se zlepšila až před půl sedmou hodinou večer.

Z okolí hlavního nádraží mizí zápach moči, žvýkačky a nedopalky

Brno – Stovky nedopalků a žvýkaček, které ještě minulý týden zdobily okolí hlavního vlakového nádraží v Brně, mizí. Město a městská část od prvního prosince spustily nový systém nepřetržitého úklidu. Ve středu jej politici kontrolovali.Podle Iva Rubeše ze společnosti Ave cz odpadové hospodářství je na úklidu nejtěžší hlavně množství odpadu. „Na takových místech totiž jen přibývá, nemůže se přestat ani na chvíli," sdělil.

Copyright © VLTAVA LABE MEDIA a.s., 2005 - 2016, všechna práva vyhrazena.
Používáme informační servis ČTK. Kontakt na redakci.
Publikování nebo šíření obsahu Denik.cz je bez písemného souhlasu
VLTAVA LABE MEDIA a.s., zakázáno.
Marketingové podmínky. Cookies