VYBERTE SI REGION

Degustátor vína. Umělec s citlivými smysly

Brno - Tři tisíce lahví nápoje Bohů se představí na tradiční Jihomoravské výstavě.

17.2.2008
SDÍLEJ:
Fotogalerie
8 fotografií
Degustace vína.

Degustace vína.Foto: DENÍK/Ondřej Surý

O víně se říká, že je to nápoj Bohů. Myslí si to i většina z osmdesáti degustátorů, kteří se v sobotu sešli v menze Mendlovy zemědělské a lesnické univerzity v Brně. Posuzovali vzorky vín, které se představí na tradiční jednatřicáté Jihomoravské výstavě vín na brněnském Výstavišti od 23. února. Na ní pak bude tři tisíce lahví oblíbeného nápoje, jehož původ pochází z jižního cípu Moravy.

Letos měl poprvé v menze každý stůl s degustátory svého vedoucího. Odborníci s absolvovanou Státní degustátorskou zkouškou totiž dohlíželi na kvalitu vín a byli v roli jakéhosi patentu degustace. Byla mezi nimi také profesorka z pražské Vysoké školy hotelové, Pavla Burešová. „Degustátor musí rozeznat mnoho vjemů. Nejen čistotu, intenzitu a harmonii vína, ale také třeba barvu nebo ročník. Musíme si pečlivě hlídat čich a chuť, abychom dokázali rozeznat jemné rozdíly,“ vysvětlovala Burešová. V průběhu roku navštíví deset až dvanáct degustačních výstav, včetně mezinárodní Víno a destiláty.

„Na ní se posuzují skutečně výjimečné značky a musím na ni být dobře připravená. Proto občas s ostatními degustátory zajdeme do drahých vinoték a koupíme si pro ochutnání jednu láhev velmi drahého vína,“ pokračovala vysokoškolská profesorka.

V menze ale spíš ochutnávali víno muži. Nejstaršímu, Jiřímu Novákovi, bylo už dvaaosmdesát let. „Víno jsem si pěstoval jenom na zahrádce, ale jinak ho má moc rád. Nepozoruji, že by se mi s přibývajícím věkem nějak výrazně změnily smyslové buňky. Dobré víno ještě poznám,“ usmíval se důchodce, který si ze všech značek dá nejraději červený Cabernet Savignon nebo bílý Sylván.

Na degustaci přišel taký bývalý profesor ze Zahradnické fakulty v Lednici Eduard Postbiegl. Patří mezi největší jihomoravské odborníky. A jak by se podle něj měl správný degustátor na ochutnávku vín připravit? „V žádném případě nesmí den předtím holdovat alkoholu. Ráno by se měl pouze lehce nasnídat, dát si třeba jen chleba s máslem. Vyčistit si zuby bez použití pasty a hlavně se neholit nebo použít parfém.

Jednou si mi stalo, že si k nám přisedla známá degustátorka a díky jejímu parfému jsme nebyli schopni téměř nic rozpoznat. Ale byla to žena, tak jsem jí to s kolegy odpustili,“ vzpomínal profesor Postbiegl, pro kterého není žádný problém ochutnat i devadesát vzorků vína v průběhu dne. „Najednou jich ale zvládnu maximálně třicet,“ dodal.

Autor: Julius Nosko

17.2.2008 VSTUP DO DISKUSE
SDÍLEJ:

DOPORUČENÉ ČLÁNKY

Hokejový útočník Martin Havlát na tréninku Komety Brno.

Havlát proti Zlínu? Ještě ne, zní z hokejové Komety

Fotbalista Tomáš Jablonský v posilovně.

Zbrojovka získala posilu do obrany, ze Slavie přichází Jablonský

Dívky v Brně předvedly krásu i talent. Vybírat Miss lze teď i na sociální síti

Brno /FOTOGALERIE/ – Pobavení publika, promenáda v plavkách, rozhovor s porotou. To jsou tři již tradiční úkoly, které musí dívky splnit, aby postoupily do semifinále dalšího ročníku soutěže Česká miss. O korunku pro královnu krásy přišly ve čtvrtek do brněnského nákupního centra Olympia bojovat dívky z celé republiky.

AKTUALIZOVÁNO

Vlak srazil mladíka mezi Židenicemi a Královým Polem. Trať už je průjezdná

Brno – Tragické následky měla ve čtvrtek odpoledne srážka muže a vlaku v úseku mezi brněnskými Židenicemi a Královým Polem. „Indicent se stal přibližně v půl třetí odpoledne. Dopravu na trati jsme přerušili. Aktuálně předpokládáme, že to potrvá zhruba do půl páté večer, bližší podrobnosti ale bohužel zatím nemůžeme sdělit," sdělil za České dráhy Petr Šťáhlavský.

Známé poslal fotky podřezaného zápěstí. Zraněného muže zachránili strážníci

Brno – Fotografie podřezaného zápěstí přišla v noci na středu na mobilní telefon mladé ženě od jejího pětadvacetiletého známého z Brna. S obavami o jeho život se svěřila přátelům, kteří ihned informovali policii.

Copyright © VLTAVA LABE MEDIA a.s., 2005 - 2017, všechna práva vyhrazena.
Používáme informační servis ČTK. Kontakt na redakci.
Publikování nebo šíření obsahu Denik.cz je bez písemného souhlasu
VLTAVA LABE MEDIA a.s., zakázáno.
Marketingové podmínky. Cookies