Desítky let se do Schodové ulice v Brně nedostalo auto. Je totiž pojmenovaná podle svého vzhledu. Její velkou část tvoří schodiště mezi obytnými domy. Příští rok však ulice alespoň na chvíli ruch automobilové dopravy pozná. Kvůli rekonstrukci vodovodu a kanalizace do ní vjedou těžké stavební stroje.

Obnovy se dočká i schodiště, které často využívají například rekreační sportovci. Hlavně oni úpravu povrchu vítají. „Běhávám tam skoro denně. Je to jedinečná ulice v Brně, spojující lužánecký park s vilovou čtvrtí v Černých Polích. A právě desítky schodů jsou zpestřením běhu. Často s kamarádem závodíme, kdo je vyběhne dřív," řekl Filip Lukášek, který žije nedaleko lužáneckého parku.

Podle něho už ale bylo v poslední době sportování ve Schodové ulici nebezpečné. „Dlažba je tam velmi nekvalitní, člověk musí být stále opatrný, aby si při špatném došlápnutí nezvrtnul kotník nebo nezlomil nohu. Ulice je oblíbená i mezi lidmi, kteří do ní chodí na procházky. Určitě si zaslouží nějakou opravu," sdělil Lukášek.

Brněnští radní rekonstrukci posvětili nedávno. „Zaplatíme za ni přes dvacet milionů korun. Práce má na starosti městská společnost Brněnské vodárny a kanalizace. Je to jedna z jejích největších akcí v příštím roce," upozornil náměstek brněnského primátora Robert Kotzian.

Stavební povolení získaly vodárny už loni. „V celé ulici vymění vodovod a kanalizaci, včetně přípojek k jednotlivým domům," sdělil mluvčí radnice Brno-sever Martin Ingr. Právě tato městská část stavební povolení vydala.

Dělníci schodiště tvořené kamennými stupni nejprve rozeberou. „Po skončení výkopových prací jednotlivé stupně vrátí zpět. Podoba schodiště se tak nezmění. Zrekonstruujeme ale i zbytek ulice, který získá nový povrch. V úseku od schodiště k Černopolní ulici také silničáři opraví chodníky a svoje potrubí vymění i plynaři," informovala mluvčí vodáren Renata Hermanová.

Křižovatka s touto ulicí bude po stavebních úpravách bezbariérová s vodícími liniemi pro nevidomé. „S rekonstrukcí ulice začneme už v lednu příštího roku a dokončíme ji přibližně v prosinci," doplnila mluvčí vodáren.

Lidé, kteří ve Schodové ulici žijí, její opravy vítají. „Bude to nejspíš krušný rok plný hluku a prachu. Ale nedá se nic dělat. Dříve jsem bydlela přímo v centru města, takže jsem na neustálý ruch zvyklá. Hlavně se těším, až se projdu po opravených schodech," sdělila například Karolína Nejezchlebová, která se do ulice přistěhovala asi před dvěma lety.