Má vlastní sanitu a ve výjimečných případech může využít i vrtulník. S jeho pomocí například vyprošťuje koně uvízlé v těžkém terénu. „Inspirovali jsme se v zahraničí, především v Americe. Vybavení sanitky jsme uzpůsobili tak, aby tam byli v bezpečí koně i lidé," upozorňuje technický ředitel Horse Emergency Tomáš Förchtgott. Na starost má vybavení auta. „Dřív lidé k převozu koní využívali přívěsy. Zvíře v nich ale nebylo pořádně zajištěné a mohlo se zranit ještě víc," podotýká.

Dodává, že nenahraditelným pomocníkem je pro jeho tým mobilní závěsná konstrukce. Záchranáři ji dávají nad zraněné zvíře a pomocí speciálních popruhů ho do ní zavěsí. Poté ho snadno zvednou a přenesou do sanity. Pracovníci koňské záchranky tak mohou převážet i koně se zlomeninami, které by jinak čekalo utracení.

Kromě přepravy zraněných zvířat na veterinární kliniku se organizace zabývá i školením lidí, kteří se kolem koní pohybují. Vysvětlují jim, jak s koňmi správně zacházet a jednat. „Většinu zranění totiž způsobí lidé. Proto učíme, jak se mají o zvíře starat," vysvětluje člen týmu koňské záchranné služby Pavel Svozil, který se koním věnuje už od dospívání.

Díky maketě koně v životní velikosti mohou záchranáři pořádat také cvičné zásahy. „Emil, jak se figurína jmenuje, je nepostradatelným pomocníkem při školení hasičů," říká Svozil. A dodává, že jeho podobu chtějí záchranáři ještě vylepšit. „Aby co nejvíc odpovídala skutečnému koni, včetně pohyblivých kloubů," vysvětluje plány Svozil.

Záchranáři se ovšem nevěnují pouze koním. Pomáhají i s přepravou jiných zvířat. „Jednou jsme dokonce vezli i velblouda," vzpomíná záchranář.

VERONIKA KRÁTKÁ