Kolem skupiny asi šedesátky rodičů s dětmi procházejí pejskaři a se zájmem sledují, co se chystá. Je neděle tři hodiny odpoledne a do startu netradičního závodu zbývají poslední okamžiky.

U stolu se žlutým kočárkem, který čeká na nejrychlejší závodnici, se registrují poslední opozdilci. „Mě sem přivedl manžel. Na podobné akci jsme ještě nikdy nebyli," říká matka osmiměsíční dcery Renata Hurníková, která se připravuje na závod. Přiznává, že na mateřské dovolené se jí jen občas podaří jít si zacvičit. Jako sport bere ale i chůzi s kočárkem.

Jednou ze soupeřek Hurníkové bude Jana Křivánková. Brňanka, která to nemá do lužáneckého parku daleko, tvrdí, že sport stíhá i s dítětem dobře. „Pomáhá mi hlídaní nebo třeba dětské koutky. Cvičím jógu a občas chodím i na volejbal nebo na košíkovou. Jen chůze s kočárkem pro člověka, který je zvyklý sportovat, nestačí," myslí si Křivánková a přiznává, že je před startem nervozní.

Krátce po třetí hodině jsou všechny účastnice řádně rozcvičené a první tři se staví na start. Závod v Brně stejně jako v dalších čtyřiadvaceti městech v České republice začíná. Pravidla jsou jednoduchá. Asi stometrovou rovnou trať musí ženy tlačící kočárek s dítětem zdolat sportovní chůzí. Běh je zakázaný.

Rozběhů se účastní přes čtyřicet matek. Do cíle je žene povzbuzování partnerů i křik a pláč některých dětí. Nejrychlejší je nakonec dvaadvacetiletá Barbora Kloudová. „S ničím podobným jsem doteď neměla zkušenost. Jsem doma s miminkem a na sport nemám čas. Na závody jsem se nijak nepřipravovala. Vítězství mě moc překvapilo. Mám hroznou radost," říká s úsměvem mladá žena a prohlíží si žlutý kočárek za téměř šest tisíc korun, který si svým výkonem ve finále vybojovala.

Na druhém místě skončila Renáta Otoupalíková, která vedla rozcvičku před závodem. Cvičení s kočárkem, takzvanému strolleringu, se žena věnuje už dlouho a v Novosedlech na Břeclavsku od září loňského roku vede pro zájemkyně kurzy. „Je to fitness program, při kterém cvičí na čerstvém vzduchu matky s dětmi. Jde o protáhnutí a posílení vybraných svalů, rychlou chůzi a správné dýchání," vysvětluje Otoupalíková.

Strolleringové závody mezitím pokračují kategorií otců. Těch se přihlásilo daleko méně než matek a vítěz je proto známý za několik minut. Petr Netík s úsměvem na tváři přebírá první cenu v podobě dětské autosedačky, a potom se s manželkou chystá na závěr celého programu, kategorii rodin.

Kočárek s Netíkovým půlročním synem tlačený matkou i otcem zároveň o chvíli později znovu protíná cílovou čáru jako první ukončuje letošní závody. „Bylo to pěkně strávené nedělní odpoledne. Manželka na sport nemá dost času a pohyb na čerstvém vzduchu jí určitě udělal radost. Příští rok přijdeme znovu," pochvaluje si Netík po přebrání další ceny. Je asi tři čtvrtě na pět a desítky kočárků pomalu vyráží domů.