Voda nejvíc postihla obce na Brněnsku. Například v Popůvkách zaplavil Troubský potok náměstí a na silnici vyplavil několik velkých kamenných kvádrů. „Škodu jsme vyčíslili na jeden a půl milionu. Ještě předevčírem hasiči odstraňovali několik spadlých stromů," řekla starostka Popůvek Miluše Červená.

V Tetčicích na Brněnsku na déšť nejvíc doplatila tamní škola. „Kvůli opravě střechy byla budova zakrytá pouze plachtami, které kroupy bez problémů protrhaly. Bude potřeba vyměnit podlahy a nábytek. Způsobená škoda je půl milionu," vyčíslila starostka Tetčic Soňa Štossová.

V Rosicích na Brněnsku se nepřízeň počasí dotkla hlavně zimního stadionu, kterému voda v neděli zaplavila celé přízemí.

Bruslaře však může těšit, že je už od úterý v provozu. „Naštěstí se podařilo zachránit čpavková čerpadla, která jsou klíčová pro chlazení ledové plochy. Likvidátoři stále vypočítávají škodu," prohlásil správce stadionu Petr Nohel.

Čáru přes rozpočet připravil přívalový déšť také brněnským památkám. Příkladem je třeba Labyrint pod Zelným trhem, který musel být kvůli odstraňování nánosů bahna pět dní zavřený. „Na vstupném jsme za tu dobu přišli až o osmdesát tisíc korun," řekla Dana Rakovská z Turistického informačního centra města Brna.

Odhadci se teď zabývají celkovou škodou v sále brněnské hvězdárny na Kraví hoře. „Voda se dostala pod podlahu, která popraskala. Cena za výměnu se může vyšplhat až na půl druhého milionu korun," konstatoval ředitel instituce Jiří Dušek.

Toho, že by měly jižní Moravu zasáhnout v nejbližších dnech podobně ničivé přívalové deště, se lidé alespoň podle předpovědi zatím bát nemusejí. Podle Českého hydrometeorologického ústavu bude sobota jasná až polojasná s ojedinělými přeháňkami nebo bouřkami. V neděli večer ale můžou být bouřky intenzivnější.

MARTIN SLÁVIK