Na Koliště zamířili hasiči se speciálním vysavačem na vodu. „V místě pod viaduktem uvízla dodávka. Při příjezdu do Brna řidiči Kolištěm neprojedou, úsek je uzavřen od křižovatky s ulicí Křenovou. Řidiči jedoucí z centra Brna se otáčejí na Moravském náměstí," popsal situaci policejní mluvčí Pavel Šváb.

Potopu způsobil silný déšť. „Kanál nestihl pobírat vodu," přiblížil mluvčí jihomoravských hasičů Jaroslav Mikoška.

Kanály nestihly vodu zadržet ani v Rakovecké ulici. „Bláto s vodou se valí také po silnici ve Veverské Bítýšce," dodal Šváb.

Hasiči mají plné ruce práce s odčerpáváním. „Zasahujeme například v Mahenově knihovně, kde je zatopené nádvoří. Voda zatopila také část Filozofické fakulty," popsal Mikoška.

Právě v Mahenově knihovně museli kvůli dešti dokonce i zavřít. „Pyramidová střecha není schopna odvádět vodu. V atriu knihovny proto prší stejně jako venku," popsala vedoucí managementu a služeb knihovnám Hana Vacková.

Vodu z atria částečně odsáli hasiči vodním vysavačem. „Prší ale pořád. Knihovnice se proto ujaly kýblů a hadrů a vodu vytíráme ručně," řekla Vacková.

Většina knih podle ní zůstane nezasažená. „Voda ale zničila výpočetní techniku. Nefunkční jsou počítače i tiskárny. Poničené budou nejspíš také rezervované knihy nachystané k výpůjčce," přiblížila vedoucí.

Zítra a o víkendu se budou snažit škody odstranit a vstupní halu knihovny vysušit. „Doufáme, že to stihneme do pondělí, ať můžeme bez problémů otevřít," přála si.