Třicetiletý Jiří, který nechce zveřejnit příjmení rodiny, strávil na vozíku poslední dva roky. „Předloni v létě jsem měl autonehodu. Ráno jsme jeli do práce a na silnici jsme srazili srnce. Auto skončilo v příkopu," popisuje nehodu Jiří, který seděl vedle řidiče.

Ten vyvázl jen s lehkým zraněním, další spolujezdec vzadu zemřel. Jiří měl poraněné srdce, probodnuté plíce, zlámaná žebra, silné krvácení a zraněnou páteř. „Hned po nehodě jel kolem myslivec a všiml si sraženého srnce i auta. Kdyby nás tak rychle nenašel, nepřežil bych," vzpomíná mladý muž.

Měsíce rehabilitací

Následující rok byl pro rodinu těžký. Jiří strávil tři měsíce v nemocnici. Dalších pět měsíců se léčil v rehabilitačním centru. „Postupně se mi vracela síla a začal jsem si dávat dohromady svůj život," říká.

Manželé měli už dceru, které byl v době nehody rok a půl. Manželka Eva se tedy musela starat o dítě i manžela. „Bylo obtížné to skloubit," popisuje žena. Jiří si pak musel zvyknout na vozík. „Už jsme se s tím sžili. Myslíme, že jsme na dítě připravení," říkají. Jak bude proces vypadat, ještě neví. „Vyzkoušíme vibrostimulaci a lékaři z odběru zjistí, zda jsou spermie zdravé. Pak se uvidí, co dál," vysvětluje manželka.

Oba si dalšího potomka velmi přejí. „Věřím, že když se to podaří, vrátí se mi takové to mužské sebevědomí," dodává Jiří.

Blanka Sedláková, Lenka Kružíková