VYBERTE SI REGION

Děti v Brně se vyhnou fastfoodu, učí se vařit

Brno-Zábrdovice Hladové dítě přijde po vyučování ze školy a nikdo z rodičů není doma, aby mu uvařil. V lepším případě si školák namaže rohlík se sýrem, v horším si zajde ke stánku na hamburger. Tuto situaci už nemusejí řešit absolventi kurzů vaření Kláry Procházkové. Ti si například zvládnou uvařit těstoviny i s omáčkou a další jídla.

8.2.2014
SDÍLEJ:

Ilustrační fotografie.Foto: Deník/Alexandra Knapová

Procházková právě otevírá kurzy Vaření hravě pro děti v brněnských Zábrdovicích. „Projekt je ojedinělý tím, že nejde o několikahodinové setkání, ale vědomosti si děti osvojují postupně v půlročním kurzu," vysvětluje zakladatelka.

Na nápad přišla, když organizovala den dětí ve škole, kam chodí její syn. Jako téma nezvolila ani pohádky nebo oblíbené dětské filmy. Vybrala právě vaření. „Chtěla jsem školáky zaujmout a také jim zblízka představit činnosti, se kterými se setkávají každý den, ale často s nimi nemají praktické zkušenosti," říká žena.

Pro děti vymyslela disciplíny jako krouhání mrkve, škrábaní brambor nebo prostírání slavnostní tabule. „Na vlastní oči jsem viděla, jak děti přímý kontakt s potravinami baví," vypráví Procházková.

S kuchařským uměním se setkala už v dětství. „Matka se mnou každou sobotu a neděli vařila. Dívala jsem se jí pod ruce a vštěpovala jsem si do hlavy každý její pohyb," vzpomíná žena. Časem si postupy zapamatovala a vaření se pro ni stalo samozřejmostí. Nejraději vaří právě pro rodinu. „Přes jídlo jim můžu ukázat svoji lásku k nim a ještě jim udělám radost," svěřuje se mladá žena.

Až na vysoké škole zjistila, že vařit neumí každý. Některé spolužačky neovládaly ani základní recepty. „Byly zvyklé koupit si polotovar a nebo byly odkázané na fastfood a menzu," vzpomíná.

V jejích kurzech jsou děti rozdělené podle věku a znalostí. „Ty nejmenší jsou často jako z divokých vajec a dá práci je ukočírovat," směje se Procházková, která se všech setkání účastní.

Hlavní výuku ale vede šéfkuchař Michal Daněk. V pokročilých kurzech se zakladatelka potkává třeba s dívkami, které doma vařit odmítají. „Ale tady je to baví a kurz berou jako společenskou událost, na kterou se dlouho připravují," zdůrazňuje Procházková.

Dětské kurzy základů vaření nabízí i studio Divoká Vařečka a další. Jsou jen jednorázové.

Autor: Kateřina Foltánková

8.2.2014 VSTUP DO DISKUSE
SDÍLEJ:

DOPORUČENÉ ČLÁNKY

Kvůli sladkostem za 350 korun vyhrožoval nožem v pekárně

Brno – Svérázně si opatřil mikulášskou nadílku mladík v brněnské ulici Cejl. Minulý čtvrtek před sedmou hodinou večer přišel do pekárny. „Mluvil se slabým romským přízvukem a chtěl bonboniéry, kávu a čokolády," uvedla k případu až o týden později policejní mluvčí Andrea Cejnková. Když měl zaplatit, na obsluhu vytáhl nůž a s nákupem za tři sta padesát korun utekl.

Kometa hledá jednodušší cestu, na ledě omezí i žabičky. Zábranský nazul brusle

Brno – Na trénincích hokejové Komety v posledních dnech přibyl jeden hlas navíc. Ne, nejedná se o novou posilu. Na své svěřence dohlížel přímo na ledě i majitel klubu a zároveň hlavní kouč Libor Zábranský, který dosud přípravu nechával na svých asistentech. „Je to persona a ví, kdy má vstoupit do kabiny a na led," oceňuje přínos hlavního muže Komety asistent Kamil Pokorný.

AKTUALIZOVÁNO

Potřetí za sebou. Lezec Ondra opět vládne brněnským sportovcům

Brno  /FOTOGALERIE/ – Každý rok překvapuje odborníky i své soupeře, co všechno dokáže. Sbírá medaile na světových šampionátech, udivuje výstupy ve skalách. A jeho úspěchu si všímají i doma, v Brně. Sportovní lezec Adam Ondra se letos tak už potřetí v řadě stal nejlepším sportovcem města Brna. Cenu převzal ve čtvrtek večer při slavnostním vyhlášení v Hotelu Voroněž.

Copyright © VLTAVA LABE MEDIA a.s., 2005 - 2016, všechna práva vyhrazena.
Používáme informační servis ČTK. Kontakt na redakci.
Publikování nebo šíření obsahu Denik.cz je bez písemného souhlasu
VLTAVA LABE MEDIA a.s., zakázáno.
Marketingové podmínky. Cookies