Sourozenci ve věku tři až čtrnáct let pochází z Chomutova. Do brněnského Klokánku, tedy rodinného zařízení pro okamžitou pomoc dětem v nouzi, se loni dostaly na základě dohody s matkou. „Rodina o ně má zájem. Otec si s nimi pravidelně volá. Matka je bohužel neslyšící. Domů se ale vrátit nemůžou. Rodiče nemají peníze," poznamenala Malhocká.

V Brně si děti zvykly, ve škole se jím líbí, mají lepší známky. Na základě nového občanského zákoníku ale úředníci rozhodli, že musí do dětského domova. „Rodiče s tím nesouhlasí, přesunu se brání i samotné děti. A my jsme proti tomuto rozhodnutí naprosto bezmocní," upozornila Malhocká.

Novela totiž neumožňuje pobyt dětí v Klokánku na delší dobu než šest měsíců. Případ sourozenců přitom v Brně není první, který nová pravidla ovlivnila. Do diagnostického ústavu musela odejít šestnáctiletá dívka. „Týrala ji vlastní matka, když ji vyhodila z domu, sama přišla k nám. Za velkého stresového vypětí ale musela v lednu pryč," vysvětlila Malhocká. Dodala, že podobný osud hrozí i některým dalším.

Podle mluvčího ministerstva práce a sociálních věcí Petra Sulka však situace tak dramatická není. „Úloha Klokánků spočívá v zajištění okamžité, krizové a krátkodobé pomoci ohroženému dítěti. Mají zaopatřit dítě do doby, dokud nebude pro dítě nalezeno dlouhodobější řešení situace. Je v zájmu dítěte, najít jej co nejdřív," poznamenal Sulek.

Dodal, že pokud by děti v Klokánku zůstávaly příliš dlouho, hrozí, že v nich nezůstane místo pro akutní případy. „Pokud by Kolkánky měla sloužit k zajištění péče ohroženým dětem, mají možnost přeměnit se v jiný typ zařízení, které je pro tento účel péče určený," upozornil mluvčí.

Děti, které nemohou zůstat s rodiči, jsou tak odkázány na přesouvání z jednoho zařízení do druhého. Místo ve vlastní nebo v náhradní rodině nejspíš častěji skončí v ústavu.

Podle brněnského psychologa Jiřího Brančíka může častá nucená změna prostředí ovlivnit dítě na celý život. „Pokud si někde zvykne, najde si kamarády a najednou ho někdo nutí jít jinam, nese to těžce. Trápí je nejistota, nedůvěra v sebe sama, mohou mít v budoucnu problém navazovat dlouhodobější a důvěrné vztahy. Těch problémů je celá řada," vysvětlil psycholog.