Kromě posezení v policejních autech, houkání a hlášení do megafonu si mohou lidé zasoutěžit třeba s hasiči a pomoci jim hasit požár makety domu nebo projít i jiné připravené disciplíny. V pavilonu Z navíc záchranáři ukazují lidem, jak mohou pomoci raněnému a třeba mu i zachránit život. „Když jdete s kamarády a jeden z nich najednou spadne a zůstane ležet?“ ptá se mladá záchranářka přihlížejících dětí, které vrtí hlavou.

Fotografie členovce ve sklenici, kterého našla žena v Bystrci, vzbudila rozruch na sociálních sítích.
Obyvatele Bystrce vyděsil pavouk. Jedovatý pravděpodobně není, tvrdí odborník

Nevědí. „Oslovíte ho. Adame, slyšíš mě?“ třese s ležící figurínou a pokračuje ve vysvětlování, jak dále postupovat.

Zatímco děti zachraňují kamaráda, uprostřed pavilonu se právě stala nehoda dvou osobních aut. „Když máte nehodu a můžete, vystupte v reflexní vestě z auta a asi sto metrů za něj umístěte výstražný trojúhelník,“ komentuje dění po nehodě krajský koordinátor Besipu Pavel Čížek.

U mikrofonu se postupně střídá se záchranáři i hasiči, kteří krok po kroku vysvětlují, co a jak se děje při zásahu. Přímo před sebou diváci pozorují hasiče i záchranáře v akci.

Bobová dráha v Mariánském údolí. Ilustrační foto.
Nehoda na bobové dráze: žena si poranila páteř. Jeli rychle, říká provozovatel



Návštěvníci se po ukázce opět rozchází k jednotlivým stanovištím policistů, hasičů, záchranářů, celní správy nebo i armády, která přivezla ukázat třeba vrtulník. „Nejvíce se nám líbí vystavená auta, zejména hasičská čtyřkolka. Teď míříme podívat se na bagr. Záchranáři a stavební technika jsou teď synovi nejoblíbenější,“ říká Kateřina Konečná a odchází k bagru.