Přestože má kampaň oficiálně vypuknout až příští týden, už teď může být sdružení spokojené. „Díky tomu, že jsme už stihli vytisknout letáky a propagační materiály, lidé se o akci dozvěděli dříve. Už teď se nám ozvalo asi dvacet nových žadatelů o pěstounství,“ uvedla Andrea Malinková, která má organizaci kampaně na starosti.

V posledních letech je totiž o pěstounství čím dál menší zájem. „Oproti adopci je pěstounství složitější. Pěstouni totiž musí udržovat a rozvíjet kontakt dětí s jejich biologickými rodiči. Ti ale velmi často výchovu dětí negativně ovlivňují a zasahují do ní,“ vysvětlila Malinková.

Momentálně je v republice přes dvacet tisíc dětí bez rodiny!


Na nedostatek pěstounů má upozornit právě chystaná kampaň. „Ta vyvrcholí předvánočním benefičním koncertem, kde vystoupí skupina Yellow sisters, ale předešvím děti z pěstounských rodin a děti z Domu jistoty,“ popsala program Malinková.

Sdružení pěstounských rodin spolupracuje s brněnským magistrátem, Jihomoravským krajem a také ministerstvem práce a sociálních věcí. „Právě tady evidujeme dětí, které jsou volné a čekají na novou rodinu. Seznamy dětí pak doplňujeme a zveřejníme v našich brožurách,“ řekla Malinková.

Děti z Domu jistoty se už na slavnostní večer zodpovědně připravují. „Všichni se těšíme. Šest dětí, které na koncertě zatančí, se už denně pilně cvičí,“ řekla Radka Lockerová z Domu jistoty.