Jedním z významných výzkumů brněnské psychologie bylo studium takzvané eidetické vlohy, kterou odborníci pozorovali zejména u dětí. „Jde o schopnost dítěte si i po zavření očí na krátkou chvíli perfektně zapamatovat obraz, který vidělo," vysvětlil vedoucí ústavu a moderátor oslav Pavel Humpolíček.

V současnosti v psychologickém ústavu zkoumají například orientaci ve virtuální realitě, kterou si návštěvníci dnes mohou zdarma vyzkoušet. „Ústav už od počátku patřil ke skvěle vybaveným pracovištím. Podílel se na odborném i veřejném životě Brna. V tradici otevřenosti i kvalitní vědy pokračujeme, a tak se ani při oslavách nechceme omezovat jen na odbornou veřejnost. Zájemcům umožníme využití laboratoří či odzkoušení psychologické diagnostiky," dodal Humpolíček.

Úterní akce nabídne i doprovodný umělecký program. Studentka psychologie Tereza Uřičářová vystaví své obrazy založené na hlubinné psychologii. „Jde o takové naivní umění. Dalo by se říct, že to jsou snové obrazy," sdělil Humpolíček.

Absolvent Vojtěch Juřík zase připravil hudební vystoupení. „Nabídneme zpestření v podobě blues, dua kytaristů i ciambálovky," uvedl Juřík.

Přesně devadesát let od založení Psychologického ústavu uplyne až v listopadu. Hlavní část oslav ale pořadatelé naplánovali s půlročním předstihem. Na podzim totiž čeká areál Filozofické fakulty v ulici Arne Nováka, kde ústav sídlí, druhá fáze rekonstrukcí.

Přibližně za čtvrtě milionu korun univerzita opraví zbývající tři budovy. Laboratoře, do nichž se v úterý zájemci podívají, už jsou po rekonstrukci.

TOMÁŠ HAVLÍK