V září se mělo úplně vypnout analogové vysílání. Vypínat se na jižní Moravě opět nebude. Digitální signál mohou přitom přijímat lidé z Brna i okolí už od letošního února. Televizi Prima ale stále nenaladí.

„Okolí Brna přijímá takzvaný multiplex A, na kterém vysílá své kanály Česká televize, Český rozhlas a Nova. Pozemním příjmem ale nechytnou Primu, ta totiž zatím nesehnala partnery a sama multiplex B platit nechce,“ vysvětlil ředitel serveru Digitalnitelevize.cz Jan Burda. Celkový přechod na digitální vysílání brzdí v Brně i celé republice komerční televize, které nechtějí přistoupit na plánované rušení analogového vysílání, a soudní spory ohledně udělování licencí televizím.

„Zablokovanou digitalizaci má vyřešit novela, kterou budou poslanci projednávat v pátek. Od roku 2008 by mohlo digitálně vysílat dalších šest nových stanic,“ uvedla Petra Zindulková z Českého telekomunikačního úřadu. Jižní Morava tak stále čeká na další televizní stanice i zrušení analogového vysílání.

Brno mělo být vůbec první, předběhly jej ale Domažlice. „Úplné zrušení analogového vysílání se jako první dočká Domažlicko posledního srpna,“ potvrdila Zindulková.

Více informací se dozvíte v úterním vydání Brněnského Deníku Rovnost.