„Prvního června v sedm hodin večer začneme v Brně vysílat digitálně. První, co se na obrazovce objeví, budou naše zprávy,“ uvedl dnes v Brně generální ředitel televize Z1 Martin Mrnka.

Podle něj mohou ještě spuštění digitálního vysílání zhatit technické problémy. „Je to stejné, jako když se spouští jaderná elektrárna. Máme menší technické problémy, ale věříme, že se nám je podaří vyřešit. Naši lidé jsou na začátek vysílání připraveni,“ ujistil budoucí diváky Mrnka.

Z1 je první česká komerční zpravodajská televize. Obdobné existují téměř ve všech evropských zemích včetně Slovenska, Albánie nebo Rumunska. To, že dosud v České republice vysílala jen veřejnoprávní zpravodajská ČT 24 je téměř evropská rarita.

Společně s televizí Z1 bude Brňanům přes digitální přenos přístupná i hudební televize Óčko. Ta už jednou v Brně digitálně vysílala – zkušebně v roce 2004 při veletrhu Index. „Vracíme se sem velice rádi. Právě z Brna jsme měli největší ohlasy na to, že tady nejsme volně k dosažení. Snažili jsme se už dříve, ale povedlo se to až teď,“ uvedl ředitel Óčka Jiří Balvín.

Óčko i Z1 využili toho, že televize Prima v Brně uspíšila kvůli blížícímu se mistrovství Evropy ve fotbale svůj přechod na digitální vysílání. Z1 chce diváky zaujmout nejen zpravodajstvím, ale hlavně publicistikou a dokumenty. Její pořady budou moderovat například kontroverzní novinářka Barbora Tachecí, umělec Milan Knížák, bývalá válečná reportérka Petra Procházková nebo Halina Pawlovská.