Nově mohou v zahradách rodinných domů pálit klestí každou první sobotu v měsíci v celých Bohunicích. „Dlouho to tady nebylo povolené vůbec, lidé mohli pálit odpad jen v zahrádkářské kolonii," řekl starosta Antonín Crha.

Důvodem bylo, že kouř z rodinných domů stoupal k sídlišti. „Někteří místní pálení maskovali za opékání špekáčků, které je povolené," dodal Crha.

Zbyly tři měsíce

Naopak na čtrnáct dní v roce zkrátil dobu povoleného pálení s novou vyhláškou Jundrov. Zatímco dřív lidé mohli likvidovat rostlinný odpad každý čtvrtek od března do října, letos jsou omezeni na duben, květen a září. „Zkušebně jsme zavedli mobilní kontejner na rostlinný odpad a mělo to úspěch," uvedla starostka Ivana Fajnorová.

Snížení počtu dnů, kdy je možné spálit suchou zeleň, nevyhovuje každému. „Listí jsme vždy shrabali na hromadu a když bylo ve čtvrtek hezky, spálili jsme ho. Je to jednodušší, než ho tahat někam přes Jundrov," prohlásil tamní obyvatel Vojtěch Trubák.

Pro obyvatele mohou mít omezující pravidla i výhody. „Občas je to problém, protože v sobotu třeba není dobré počasí," uvedl Pavel Veverka.

Žije v Bosonohách, kde je povolené celoročně pálit rostlinný odpad jen ve čtvrtky a v sobotu dopoledne. „Na druhou stranu máme zase jistotu, že nám tady nikdo nebude dýmit v neděli po obědě," dodal Veverka.

Pálit je podle vyhlášky možné jen suchý odpad rostlinného původu, který neznečistily chemické látky. Spalovat nelze za smogu.

Dlouhodobě je proti spalování starosta Jehnic Václav Šichta. V této městské části na rozdíl od okolních mohou lidé pálit jen jeden den v týdnu. „Ideálně bych chtěl, aby to tak bylo v celém Brně. Občas se na nás z Řečkovic valí dým," řekl Šichta.

Opačně přistupuje ke spalování vedení městské části Kníničky. Dřív to bylo možné jeden den v týdnu, teď mohou lidé kromě neděle likvidovat odpad ohněm kdykoliv. „Nikdo si nestěžuje. Je to také o tom, jak lidé uvažují. Mokré listí můžete pálit kterýkoliv den v týdnu a bude to někomu vadit," řekl starosta Martin Žák.

Ačkoliv si dobu dovoleného pálení stanovují městské části, vyhláška platí v celém Brně. „Cílem je zlepšit životní prostředí. Obecně došlo k omezení doby povoleného spalování suchých rostlin," informovala Zuzana Taušová z tiskového oddělení magistrátu.

Problém jsou podle ní emise škodlivin a zápach. „Zakládání otevřených ohňů na volném prostranství zvyšuje nebezpečí požárů, hlavně v obdobích dlouhého sucha, jaké bylo loni," dodala Taušová.

Vyjíždějí vždy

Když se pálení listí lidem vymkne z rukou, zasahují hasiči. Občas ale musí přijet, i když se nic problematického neděje. Fyzické osoby totiž nemají povinnost hlásit spalování a pokud to někdo ze sousedů oznámí jako požár, hasiči to musejí řešit na místě. „Před měsícem jsme zasahovali v Hostislavově ulici, kde lidé oznámili podezřelý kouř u rybníka. Šlo jen o neohlášené pálení," uvedl mluvčí jihomoravských hasičů Jaroslav Mikoška.

Strážníci řeší spalování listí mimo povolenou dobu většinou domluvou. „Děje se to obvykle u dvou skupin lidí. U starších, kteří netuší o vyhlášce, a u nově přistěhovaných, kteří jsou zvyklí na jiná pravidla," řekl mluvčí strážníků Pavel Šoba.

Pokud lidé pálí nepovoleně opakovaně, hrozí jim pokuta až třicet tisíc korun. Právnické osoby riskují pokutu až dvě stě tisíc.