V Brně odpoledne a večer kvůli desítkám centimetrů napadeného sněhu kolabovala hromadná doprava. „Snažila jsem se dostat z centra města na Jugoslávskou ulici. Tramvaje ale stály už od Moravského náměstí. Šla jsem tak raději pěšky," řekla například Dominika Horká.

Komplikace potvrdila i mluvčí dopravního podniku Linda Škrancová. „Autobusy a trolejbusy nemohly vyjet zejména do okrajových částí města. Stát ale zůstaly i některé tramvaje. Například kvůli zapadaným výhybkám nebo zkratům ve vedení," sdělila mluvčí.

Dopravní podnik nasazoval místo tramvají náhradní autobusy. „Ani tak se ale problémy se sněhem nedařilo řešit. Například náhradní spoj na lince devět zapadl také. S podobnými problémy se můžeme potýkat i ve středu ráno," upozornila Škrancová. Více než hodinová zpoždění nabírali i některé vlaky a regionální autobusové spoje.

Podle meteorologů se na přívaly sněhu musí lidé připravit i v úterý. „Sněžit bude zejména v noci a ráno. Očekáváme déšť se sněhem. Odpoledne se bude oblačnost protrhávat, sněhové přeháňky se vyskytnou zejména v polohách nad pět set metrů nad mořem," sdělil Petr Münster z brněnské pobočky Českého hydrometeorolo­gického ústavu.

Podobné počasí v polovině března podle něj není neobvyklé. „Sněhová nadílka jednou za čas přijde, i když letos není v takovém rozsahu jako například v roce 2006. Nejvyšší mrazy by měly přijít koncem týdne. Na druhou stranu bylo loni touto dobou kolem dvaceti stupňů," podotkl meteorolog.

Na jihu Moravy napadlo kolem dvaceti centimetrů sněhu. Problémy s jeho nečekaným přílivem měla zejména větší auta. Kolem sedmé hodiny večer uzavřela nehoda autobusu s dvěma kamiony například tah na Hodonín u Borkovan na Břeclavsku. Silnice byla uzavřená až do noci. „Do večerních hodin jsme řešili zapadané kamiony na sedmnácti místech v kraji. Silnice jsme museli do jejich vyproštění uzavřít," sdělila policejní mluvčí Andrea Straková.

Celkem policisté v pondělí zaznamenali téměř stovku nehod. „Necelá polovina z toho se odehrála přímo v Brně. Jednalo se zejména o lehčí ťukance bez vážnějších zranění. Každopádně když jsou silnice suché, nehod je výrazně méně. Denně jich v Brně při dobrém počasí řešíme do deseti," upozornila Straková.

Ve městě se kvůli nehodám tvořily kolony. „Týkalo se o jak ulic v centru města, tak v některých okrajových částech. Vzhledem k předpovědi vyzýváme řidiče, aby pokud nemusí, v podobném počasí nevyjížděli," sdělila mluvčí.

Problémy měl v pondělí například Stanislav Krejčí. „Na nánosu sněhu jsem dostal smyk a o obrubník si poškodil kolo. Musel jsem ho pak měnit a v tom sněhu to nebylo nic příjemného," postěžoval si Krejčí.

Od začátku sněžení byly v terénu silničáři. „Údržba silnic začala v poledne. Nasadili jsme všech jednadvacet sypačů, které jsme časem posílili o traktory s radlicemi. Kvůli vytrvalému sněžení jsou silnice ve městě pokryté vrstvou rozježděného sněhu," uvedl provozní ředitel Brněnských komunikací Leoš Chasák.

S problémy se potýkali řidiči v celém kraji. Uvízlé kamiony blokovaly dopravu například u Letovic nebo Senetářova na Blanensku. U Olbramkostela na Znojemsku se kolem třetí hodiny odpoledne převrátil kamion, s jehož vyprošťováním pomáhali hasiči (více zde). „Situaci nám komplikovala kluzká vozovka. Museli jsme použít dva jeřáby a vyprošťovací auto," popsal mluvčí hasičů Jaroslav Mikoška.

Jihomoravští hasiči v pondělí zasahovali u patnácti nehod a také u desítek popadaných stromů. „Od jedné hodiny odpoledne do osmi večer jsme zaznamenali více než padesát výjezdů. Nejvíce problému bylo v Brně a na Brněnsku," doplnil Mikoška.