VOJÁCI NA NÁMĚSTÍ. Rudoarmějci i vojáci wehrmachtu se opět setkají. Nebudou však po sobě střílet, ale půjdou ve společném průvodu. Tím vyvrcholí páteční celodenní akce na náměstí Svobody. Nadšenci v historických uniformách do centra Brna přijdou ve čtyři hodiny odpoledne. „Sto bude ruských vojáků, padesát německých," popsal organizátor Dan Urbánek. Brňané uvidí i vojenskou techniku. Na náměstí přijedou motorky, auta, nákladní auta a malí obrněnci. Větší stroje do centra nemůžou, protože jsou moc těžké.

POHLED Z VÁLKY. Vzpomínat na historické události budou lidé na náměstí Svobody celý den. Program začíná v deset hodin dopoledne. Velkým lákadlem bude polní pošta Rudé armády. „Lidé si vyplní ruský nebo německý korespondenční lístek. Máme připravené i kopie dobových pohledů a tehdejších známek," popsal Urbánek. Za pohledy lidé zaplatí pět až deset korun. Pokud na ně nalepí platnou známku, mohou je poslat známým poštou. Kolemjdoucí také dostanou ochutnat guláš uvařený v polní kuchyni.

ZMIZELÍ ŽIDÉ. Tragický osud brněnského židovského obyvatelstva připomene akce Sokola Brno I. Na Moravském náměstí si Brňané prohlédnou tři sta portrétů židů z Brna. „Je to unikátní a dosud nezveřejněný soubor fotografií z let 1939 až 1941," popsal Michal Doležel ze Sokola. Výstavu si lidé prohlédnou až do příštího čtvrtka. „Snímky nainstalujeme na kruhový objekt, který připomíná trnovou korunu. Ta obepíná sochu Spravedlnosti a symbolicky s ní komunikuje," vysvětlil Doležel.

OŘECHOVSKÁ BITVA. Nejostřejší boje se před sedmdesáti lety nevedly přímo v Brně. Němci chtěli zastavit postup Rudé armády ještě před samotným městem. Jedna z velkých bitev se proto odehrála v Ořechově na Brněnsku. Obec je od Brna vzdálená pouhých patnáct kilometrů a vojáci odtamtud mohli město odstřelovat. Tamní události si v sobotu lidé připomenou při velké bitevní rekonstrukci. Podívaná bude ještě větší než v minulých letech. „Obvykle míváme jeden ruský tank, tentokrát ale lidé uvidí dva," popsal hlavní novinku organizátor Urbánek. Mezi sebou se utká dvě stě vojáků a pětadvacet kusů techniky. „Ruština, která bude znít letos na bojišti, bude skutečná. Akce se zúčastní i skupina vojenské historie z Ruska," sdělil Urbánek.

Každá rekonstrukce trvá pětačtyřicet minut. „Dají se přirovnat k dvoudílnému filmu. Každá ukázka je jiná, ale děj na sebe navazuje," popsal Urbánek. Historičtí nadšenci ze sekce vojenské historie Společnosti Reneta dbají na to, aby se rekonstrukce co nejvíc přiblížila skutečným událostem.

PŘEHRADA. V sobotu lidé zavzpomínají na hrázného Františka Šikulu, který zabránil Němcům v tom, aby vyhodili hráz Brněnské přehrady do povětří. Zachránil tak značnou část Brna před zatopením. U Šikulova pomníku na hrázi se Brňané sejdou v deset hodin dopoledne.

PIETA NA HŘBITOVĚ. Výročí osvobození Brna připadá na neděli. Lidé se na oficiální vzpomínce na válečné oběti sejdou na čestném pohřebišti Ústředního hřbitova v deset hodin dopoledne.