Nový majitel Jan Nahodil místo přebral od brněnského magistrátu na začátku května a postupně se pouští do přestavby. Brněnský deník Rovnost se do kdysi vyhlášeného podniku podíval.

Nově by se měl jmenovat Gattamelata. „Původně jsme ho měli dostat loni v září a letos v květnu jsme bistro chtěli otevírat. Předání ale prodloužil spor mezi magistrátem a bývalým majitelem ohledně vystěhování," sdělil Nahodil.

Podle brněnského náměstka primátora pro investice Richarda Mrázka za zdržení mohou také chybějící stavební povolení. „Nový majitel chce uprostřed postavit velkou pec na pizzu, která má zároveň i vytápět celou místnost. Což je mírně problematické. Taky proto, že celý Berglerův palác je památkově chráněný," vysvětlil náměstek.

Podle Mrázka o Muzejku, která byla čtyři roky zavřená, projevili zájem další podnikatelé. „Jelikož jsme si vědomi, že provoz restaurace, která je památkově chráněná od roku 1964, je finančně náročná, rozhodli jsme se místo částečně opravit na své náklady. Jak kvůli penězům, tak i dozoru na šetrnou opravu," doplnil Mrázek.

V kdysi proslavené brněnské kavárně, kterou ve třicátých letech přestavěl významný brněnský architekt Bohuslav Fuchs, nově najdou lidé bistro. Dělníci při přestavbě propojí členité části. „Hosté tak vstoupí z Lidické ulice hlavním vchodem k pultu s jídlem. Druhým vchodem z náměstí vstoupí přímo do kavárny. Vše ale bude propojené," vysvětlil Nahodil.

Část podniku s jídlem bude samoobslužná. „Hosté si vyberou z velké nabídky baget nebo salátů. Nabídneme jim také kuřata grilovaná na ohni ze dřeva nebo domácí pizzu. V zadní části otevřeme malou pekárnu, kde si upečeme vlastní pečivo," vypočítává nový majitel.

BEZ ALKOHOLU

Zda kořeněné kuřecí stehno zapijí lidé pivem, není ještě jisté. Majitel se zatím kloní k variantě, že by podnik téměř žádný alkohol nenabízel. „Půjde především o občerstvení ve stylu fast food. Zákazníkům nabídneme lepší francouzská vína. Ale nechci, aby se z něj stala pivnice," doplnil.

Na nový koncept jsou zvědaví také Brňané. „Za mlada jsem tam v pátky chodila na večírky. Mrzí mě, že je podnik už dlouho zavřený. Obávám se, že ať bude v Muzejce cokoliv, bude postrádat svou typickou atmosféru," obává se důchodkyně Květoslava Doležalová.