Lidi v okolí medlánecké přistávací plochy už roky rozděluje spor o letištní pozemky i chráněná zvířata. Někteří majitelé pozemků nyní u soudů tvrdí, že tamní aeroklub využívá plochu protiprávně, protože nemá řádně uzavřené nájemní smlouvy. Provozovatel tvrdí opak. „Právě kvůli nájemním smlouvám se s nimi soudíme a zatím nám každý soudce dal za pravdu," uvedl předseda aeroklubu Ivan Filakovský.

Přibližně polovinu plochy vlastní aeroklub, druhá půlka se po restitucích dělila mezi desítky soukromníků. „Někteří požadují třicetinásobek nájemného, než jaké stanovil náš soudní znalec. Nabízíme tři koruny za metr čtvereční, oni chtějí devadesát korun," dodal Filakovský.

Podle něj se aeroklub pře s necelou desítkou majitelů, se zbytkem se dohodl. Redakce Brněnského deníku Rovnost některé majitele oslovila, ti situaci nechtějí komentovat. „Nechceme to řešit přes média," shodli se.

Plocha o rozloze patnácti fotbalových hřišť, která zasahuje do Medlánek a Komína, je předmětem sporů už roky. Dohady přiživilo i květnové zařazení oblasti do seznamu evropsky významných lokalit Natura 2000.

Letiště a sysli
• spor o pozemky mezi majiteli a provozovatelem letiště už roky řeší soudy
• Medlánky se letos zasadily o zařazení oblasti do seznamu Natura 2000
• na letišti žije populace více než pěti set syslů

Zasadila se o ně medlánecká radnice. Zařazení definitivně zabraňuje výstavbě, majitelé pozemky ani nemohou zemědělsky využívat. „Oblast je pro developery lukrativní a nepochybně tam chtěli stavět. Jsme rádi, že díky syslům možnost padá a místo se zachová jako přírodní památka," sdělil Ladislav Žuja z medlánecké komise pro životní prostředí.

Kolegy podpořilo i vedení radnice v Komíně. „Iniciativa vzešla z Medlánek, ale my jsme s ní jednoznačně souhlasili," sdělila starostka Komína Milada Blatná.

Soudy však pokračují, vlastníci pozemků se s rozsudky ohledně nájemného odmítají smířit. Před lety založili Sdružení majitelů pozemků v zóně letiště Medlánky a v roce 2009 podali návrh na ukončení provozu letiště adresovaný Úřadu pro civilní letectví. Návrh neprošel hlavně kvůli tomu, že provozovatel letiště vlastní nadpoloviční většinu plochy.

Nepomohly další žaloby ani kasační stížnost. „Dá se říct, že sysli letiště podrželi. Chvíli byla situace nahnutá v jeho neprospěch, ale sysli se rozmnožili a díky tomu má v tuto chvíli letiště situaci poměrně pevně v rukou," zhodnotil Žuja.

Syslům se podle něj daří hlavně kvůli pravidelnému sekání trávy. Na letišti jich v současnosti žije přes pět set.

ELIŠKA SRNCOVÁ