VYBERTE SI REGION

Dobrý sekt? Od 300 korun, tvrdí sommeliér

Brno - Řada Brňanů stráví silvestrovskou oslavu doma. Na otázku, čím si připijí o půlnoci, odpovídají téměř jednotně. Samozřejmě šampaňským. V naprosté většině domácností však pravé šampaňské chybí. Lidé tímto názvem označují většinou jiné druhy šumivých nebo perlivých vín.

31.12.2011
SDÍLEJ:

Sommeliér Dan Mádr.Foto: DENÍK/Drahomír Stulír

„Šampaňské musí pocházet pouze z oblasti Champagne ve Francii. Vyrábí se ze směsí odrůd Pinotů a Chardnonnay. Speciální postup, kdy víno kvasí přímo v lahvi, však používají i další výrobci šumivých vín, a to včetně těch našich. Tato vína označujeme jako sekty,“ vysvětluje brněnský sommeliér a ředitel soutěže Top 77 vín Dan Mádr.

Šumivá vína se dají rozdělit podle obsahu cukru. „U nás jsou nejrozšířenější suchá a polosuchá šumivá vína, označovaná jako Brut a Demi sec,“ říká sommeliér.

Ten doporučuje nákup sektu u ověřených prodejců. „Dobré a kvalitní šumivé víno se dá sehnat kolem tří set korun. Pokud však plánujete láhev použít jen jako doplněk ohňostroje seženete ji do stokoruny. Mezi těmi nejlevnějšími se vyskytují i perlivá vína, která jsou dosycovaná oxidem uhličitý,“ říká Mádr.

Upozorňuje, že zážitek z vína může zkazit špatné servírování. „Sekt musí mít mezi čtyřmi a šesti stupni. Hostitel by jej měl nalévat do vysokých podlouhlých sklenic,“ dodává Mádr.

Autor: Jan Spěšný

31.12.2011 VSTUP DO DISKUSE
SDÍLEJ:

DOPORUČENÉ ČLÁNKY

AKTUALIZOVÁNO

O Seniorbus je zájem: Jedna cestující žádá, abychom vynesli smetí, vypráví řidič

Brno /REPORTÁŽ/ – Dvaasedmdesátiletá Zdeňka Bombíková zatím z ranního chladu opatrně nastupuje do vyhřátého bílého vozu. Na jeho boku červeně září nápis Seniorbus. Je čtvrtek krátce před devátou ráno. Merhautovou ulicí v Brně v dopravní špičce projíždí množství aut.

Tipy na víkend: Vánoční trhy začaly i na brněnském výstavišti

Brno – Kromě vánočních trhů v centru Brna mohou lidé od pátku zajít i na brněnské výstaviště. Téměř pět set různých prodejců otevřelo své stánky na tamním vánočním trhu. V provozu zůstanou až do 18. prosince. Největším lákadlem jsou podle pořadatelů řemeslné výrobky i regionální delikatesy. Stánkaři je dovezli ze všech koutů České republiky i ze zahraničí.

Týden s elektronickou evidencí tržeb: řada podniků zdražila. Ne kvůli EET, tvrdí

Jižní Morava – Stejný oběd ve stejné restauraci, ale za cenu i o čtvrtinu vyšší než před týdnem. Jihomoravané, kteří chodí do restaurací, už týden musejí sáhnout hlouběji do svých kapes. Útrata jim v mnoha případech narostla se zavedením elektronické evidence tržeb od minulého pátku.

Copyright © VLTAVA LABE MEDIA a.s., 2005 - 2016, všechna práva vyhrazena.
Používáme informační servis ČTK. Kontakt na redakci.
Publikování nebo šíření obsahu Denik.cz je bez písemného souhlasu
VLTAVA LABE MEDIA a.s., zakázáno.
Marketingové podmínky. Cookies