VYBERTE SI REGION

KAREL SEMECKÝ: Kam za voňavými zákusky? Do Vinoře za panem Semeckým

Dokažme, že poctivé řemeslo stále žije. Inspirujte se dalším příběhem fachmana a pošlete nám svůj vlastní tip.

17.8.2011
SDÍLEJ:

Karel Semecký - cukrářFoto: DENÍK

Motto: „Nepoužívám žádné rostlinné náhražky“

Deset fachmanů Velkopopovický Kozel společně s Deníkem již našel a odměnil za jejich poctivou práci a řemeslný kumšt. Pomozte nám i vy najít poctivé řemeslníky z vašeho regionu a odměna vás nemine. Dnes vám přinášíme příběh fachmana Karla Semeckého, který již byl Kozlem oceněn.

Jeho dorty jsou umělecká díla. Karel Semecký se cukrárně v Mladoboleslavské ulici věnuje už šestnáct let. V jeho podniku se dveře netrhnou, děti si dávají italskou zmrzlinu, na kterou musel pan Semecký získat licenci. Chutná skutečně božsky, je z ní cítit ovoce zalité v ledové chuti. Starší manželský pár si v jeho cukrárně objednává sladké pohoštění na oslavu své zlaté svatby.

Manželka pana Semeckého ukazuje zákazníkům alba s fotografiemi dortů v nabídce. Je jich přes osm set. Karel Semecký dokáže vyrobit dorty s erotickou tematikou stejně jako „živé fotografie“ jak nazval nejnovější trend v cukrářském oboru. Jak vypadá? Představte si fotografii třeba manželského páru. Jenže to není fotografie, ale dort, na kterém můžete sníst úplně všechno, i obrázek, je totiž vyroben z jedlého papíru.

Pana Semeckého jsem se zeptal na tajemství jeho úspěchu. Prozraďte nám, co podle vás děláte lépe než ostatní a kvůli čemu se Vaši zákazníci stále do cukrárny vracejí?
„Nepoužívám skutečně žádné náhražky. Například naše šlehačka je živočišná. Pozná se to hlavně na chuti. Musíme samozřejmě vyrábět všechny zákusky čerstvé. Také zdobné dorty, i když někdy mají délku větší než jeden metr, vyrábíme maximálně dva dny a ručíme za to, že všechny suroviny jsou opravdu čerstvé a bez náhražek.

Na co se nejvíce těšíte po dni plném práce?
„Po dni plném práce si klidně rád dopřeju kafe a dobrý čokoládový dortík. Myslím, že ke kávě zákusek patří.“

17.8.2011 VSTUP DO DISKUSE
SDÍLEJ:
Libor Zábranský, majitel a trenér Komety Brno v jedné osobě.
5

Nová hala za Lužánkami? O aréně rozhodneme podle studie, povídá Zábranský

Architekti Michal a Lea Mačudovi vsadili na hravost barev, forem a materiálů. Svůj styl pojmenovali „nová bohatost“ a staví jej do protikladu k brněnskému funkcionalismu.
18

Čtyři pokoje, devět jídelníčků. Brno má nový proměnlivý bar

Zbrojovka smetla v Tipsport lize Znojmo pěti góly, dvakrát se trefil Litsingi

Brno /FOTOGALERIE/ – Pohlednou ofenzivní podívanou nabídli fotbalisté Zbrojovky divákům v jihomoravském derby zimní Tipsport ligy. Ve svém druhém duelu skupiny C zvítězili Brňané nad Znojmem 5:1.

Město podepsalo smlouvu o Hyperloopu. Má přispět také k rozvoji vědy v Brně

Brno – Kapsle létající tubami rychlostí čtrnáct set kilometrů v hodině může znít jako sci-fi, přesto se na vývoji těchto technologií Brno chce podílet. Zástupci města i Jihomoravské kraje ve středu podepsali dohodu o spolupráci s firmou Hyperloop Transportation Technologies. Ještě letos chtějí začít pracovat na studii proveditelnosti projektu. „Náklady velmi hrubě odhaduji na pět milionů korun pro kraj i Brno," sdělil náměstek krajského hejtmana pro oblast vědy a inovací Jan Vitula.

Propadli se pod led. Záchrana? Hasiči házejí pytle nebo se plazí po žebřících

Brno /VIDEO/ – Topící se lidi vytahovali hasiči ve středu z ledové vody Brněnské přehrady. Nešlo však o bruslaře, kteří vjeli na příliš tenký led, ale o figuranty ve speciálních úborech, kteří do díry vysekané v ledu vlezli dobrovolně. Věděli totiž, že záchrana od kolegů, kteří se učili, jak tonoucího z vody zachránit, přijde téměř okamžitě. „První možnost je většinou házení speciálních pytlů, kterých se tonoucí chytí. Funguje to ale jen zhruba do patnácti metrů, málokdo dohodí dál," vysvětlil instruktor hasičů Alexandr Ficek.

Copyright © VLTAVA LABE MEDIA a.s., 2005 - 2017, všechna práva vyhrazena.
Používáme informační servis ČTK. Kontakt na redakci.
Publikování nebo šíření obsahu Denik.cz je bez písemného souhlasu
VLTAVA LABE MEDIA a.s., zakázáno.
Marketingové podmínky. Cookies