VYBRAT REGION
Zavřít mapu

Domácích zabijaček ubývá. Je to velká dřina

Jižní Morava – Když anglický spisovatel Tom Hodgkinson napsal do novin o tom, jak udělal domácí zabijačku, čekaly ho velké problémy. Za pár dní mu na dveře zaklepali úředníci s tím, že něco takového zákon nepovoluje.

5.2.2013 22
SDÍLEJ:

Ilustrační fotoFoto: DENÍK/Veronika Kolesárová

Na jižní Moravě by mu ale podobné jednání prošlo. Domácí zabijačky tam jsou povolené. I přesto jich poslední dobou ubývá. „Celý život jsme měli v chlívu vepře. Přestali jsem s tím v roce 2000," řekla například pětasedmdesátiletá Naďa Strnadová z Nuzířova na Brněnsku. Námaha se už nevyplatila. „Zvíře se musí krmit minimálně dvakrát denně a je třeba čistit mu chlév," podotkla Strnadová.

Trend ústupu od domácího chovu potvrzuje i Jan Koláček ze Lhoty na Vyškovsku. Nejprve jeho rodina vykrmovala vlastní prase. Před deseti lety začali kupovat už velkého vepře a doma ho jen porazili. „Poslední tři roky si ho necháváme zabít přímo u prodejce. Je to jednodušší v tom, že si neušpiníme ruce," vysvětlil Koláček a dodal, že za usmrcení je příplatek dvě stě korun. Doma si maso naporcují a připraví z něj zabijačkové speciality. „Cenový rozdíl mezi vlastními výrobky a těmi z obchodu asi není až tak velký. Ale při domácí výrobě mám jistotu kvality," podotkl muž.

Úbytek zabijaček hlásí i řezníci. „V Mikulčicích chovají prasata už jen tři rodiny," řekl prezident mikulčického spolku Gurmáni Vít Pavka. Ten příležitostně chodí zabíjet prasata ke známým a organizuje Mikuleckou zabijačku, která dříve začínala porážkou. „V posledních letech jsme ale kvůli zákonům přešli na to, že kupujeme jednotlivé díly vepře a vyrábíme pak zabijačkové speciality," upozornil Pavka na změnu zákona. Od loňského roku jsou totiž v České republice veřejné porážky zakázané.

Kvůli porušení zákona dostávají veterináři dost podnětů. „Třeba loni na farmářských trzích v Brně prodejce boural maso," uvedl příklad  Josef Velecký z krajské veterinární správy. Firma nebo podnikatel mohou dostat pokutu až milion korun. Fyzická osoba dostane maximálně dvacet tisíc korun.

Například  dobrovolní hasiči z Moravského Žižkova na Břeclavsku každoročně lákají návštěvníky na zabijačkové hody a vše raději předem projednávají s hygienou. „Zákon samozřejmě obcházet nechceme," sdělil velitel dobrovolných Ondřej Maršálek.

Uzavřená zůstává pro návštěvníky i zabijačka na dvoře muzea v Lanžhotě, kterou pořádá starosta vždy mezi vánočními svátky. „Prase zabijeme u majitele a poté převezeme do muzea, kde zvíře porcujeme," přiblížil starosta Lanžhota František Hrnčíř, jenž při zabijačce sám vypomáhá. Jak dodává, je to domácí zabijačka. „Hosté jsou pozvaní až odpoledne. Pro ně připravíme pochoutky ze zakoupeného vepřového masa," podotkl.

VŠE O ZABIJAČKÁCH NA JIHU MORAVY ČTĚTE UŽ V ÚTERNÍM VYDÁNÍ DENÍKŮ ROVNOST

Autor: Kateřina Foltánková, Redakce

5.2.2013 VSTUP DO DISKUSE 22
SDÍLEJ:

DOPORUČENÉ ČLÁNKY

Neznámý pachatel v noci postříkal stříbrnou barvou auto stojící před rodinným domem ve vesnici na Ivančicku.

Vandalové se vyřádili na autech: posprejované, rozbité okno, vypuštěná kola

Pásovci jsou zajímaví schopností úplně se stočit do kuličky, čímž se chrání před predátory.
6

Vypadají jako spojení želvy a králíka. Dva noví pásovci se v zoo ještě nepotkali

AKTUALIZOVÁNO

Dopravci dostanou od kraje sto milionů k odvrácení stávky. Odborářům to nestačí

Brno – Sto milionů korun dostanou od kraje autobusoví dopravci, kteří před několika týdny vstoupili do stávkové pohotovosti. Ve čtvrtek to odhlasovali krajští zastupitelé. Pokusí se tak odvrátit hrozbu stávky, o které odboráři debatovali ve středu. 

Brněnská polární stanice funguje 10 let. Vědci našli i kosti vyhynulého ještěra

Brno /INFOGRAFIKA/ – Neustálé denní světlo i teploty hluboko pod bodem mrazu překonávají vědci při expedicích na polární stanici Masarykovy univerzity v Antarktidě. Jejich bádání přineslo už několik významných objevů. Ve středu od počátku fungování stanice uplynulo přesně deset let.

Poprvé se setkají na jevišti. Bolek Polívka převychová svého syna v šaška

Brno – Jako starý panovačný šašek obklopený svým dvorem, který chce převychovat šlechtického sirotka, se v nové autorské tragikomedii představí Boleslav Polívka. Mladého šlechtice, který se ovšem šaškem stát nechce, ztvární Polívkův syn Vladimír. Bude to vůbec poprvé, kdy se oba setkají na jevišti: v brněnské premiéře, v sobotu od sedmi hodin večer v Divadle Bolka Polívky.

Od sporáku chystá hokejový turnaj. Jednou ho chce pořádat i na náměstí Svobody

Brno - Na jeden den odložit vařečku, nazout brusle, vzít do rukou hokejku a poměřit se s přáteli z branže v hokejových dovednostech. To byl sen šestatřicetiletého šéfkuchaře Davida Viktorina z brněnské restaurace Rynk.

Copyright © VLTAVA LABE MEDIA a.s., 2005 - 2017, všechna práva vyhrazena.
Používáme informační servis ČTK. Kontakt na redakci.
Publikování nebo šíření obsahu Denik.cz je bez písemného souhlasu
VLTAVA LABE MEDIA a.s., zakázáno.
Marketingové podmínky. Cookies