K této práci se Svoboda dostal náhodou v roce 2002. „V té době jsem ještě studoval a zároveň pracoval v českém juniorském reprezentačním týmu orientačního běhu jako trenér a lékař. Orientačnímu běhu se věnuji dodnes," říká Svoboda, který po většinu roku pracuje na Klinice tělovýchovného lékařství a rehabilitace Fakultní nemocnice u svaté Anny v Brně.

Komisařem Antidopingového výboru České republiky se Svoboda stal v roce 2003. Od roku 2006 patří do týmu předních odborníků na doping UEFA. „Tehdy jsem splnil přijímací zkoušky, které se skládaly z různých testů. Byly tam jazykové dovednosti, ale i praktické znalosti," popisuje zkoušku Svoboda.

Kromě fotbalistů odebírá vzorky krve a moči i ostatním sportovcům. Největší problémy jsou podle něho se silovými sporty. „Častěji než u jiných sportů mívají pozitivní dopingový test kulturisté," upozorňuje komisař.

Dodává, že sety na odběr jsou stejné pro všechna sportovní odvětví. „Postup je jednoduchý. Sportovec, který je vyzvaný k dopingové kontrole, naplní před komisařem odběrový kelímek minimálně devadesáti mililitry moči. Tu za jeho přítomnosti přelívám do lahviček, které se díky speciálnímu patentu zapečetí. Výsledky se díky tomu nedají zmanipulovat. Podobné to je i s krví," vysvětluje na závěr Svoboda.