Dělníci začnou most opravovat v pátek v sedm ráno a skončí až ve středu. Řidiči sice bez problémů sjedou z dálnice D2 za Brnem k Olympii, ale návrat domů bude mnohem složitější. „Využijí objížďku směrem na Želešice, kde se napojí na Vídeňskou ulici. Poté se dostanou zpátky do Brna," popsal trasu Rybka. Přes most nad dálnicí D2 až do středeční uzavírky projedou pouze autobusy městské dopravy.

Pokud doprava na Želešice zkolabuje, policisté začnou auta odklánět po dalších trasách. V terénu bude dost hlídek. „Máme připravenou objízdnou trasu přes Sokolovu a Hněvkovského ulici. Další varianta je otočka na dálničním exitu v Blučině," doplnil policejní mluvčí Pavel Šváb. Řidiče vyzval, aby byli opatrní a poslouchali příkazy mužů zákona.

Zákazníkům chce pomoct také vedení Olympie, a to speciální telefonickou linkou 547 423 633. „Kdo na ni zavolá, zjistí, zda jsou ucpané příjezdové či odjezdové trasy a zda má počítat se zpožděním," informovala Lucie Nedbalová z Olympie.

Nákupy raději zrušte a na jih Brna nejezděte, vyzývají před víkendem policisté.

Dělníci opravují také most nad rychlostní silnicí R52 spojující Brno a Vídeň, přes kterou povede objízdná trasa. Pokud někdo pojede z Olympie do Mikulova, na mostu nad R52 nejprve sjede ve směru do Brna. Otočí se a teprve pak vyrazí po R52 ve směru na Mikulov.

Silničáři rekonstrukci hájí, tvrdí, že v termínech oprav neměli příliš na výběr. „Mosty byly v havarijním stavu. Teď už s opravami končíme, začaly v srpnu. Uzavírku před víkendem jsme vybrali proto, že přes týden je doprava ještě hustší," odůvodnil ředitel jihomoravské Správy a údržby cest, která má opravu mostu na starosti, Jan Zouhar.

Na dopravně náročnou situaci si stěžuje například Barbora Jašková, která v obchodním centru pracuje. „Z Konečného náměstí jezdím hodinu a půl. Olympia bus nejezdí podle jízdního řádu. Má jezdit každých deset nebo patnáct minut, ale čekám i přes půl hodiny," postěžovala si Jašková. Dodala, že tento týden bylo v obchodě kvůli špatné dopravě málo lidí.

Kritická situace vznikla souběhem uzavření nájezdu z dálnice D2 na dálnici na Prahu. První čtyři kilometry D2 ve směru na Bratislavu dělníci frézují a jede se tam pouze jedním pruhem. Jsou uzavřeny také mosty směrem na Modřice. „Na jihu Brna je dopravní situace nepřehledná. Spoléhám na znalost terénu, protože po Brně autem jezdím často, ale kvůli uzavírkám a opravám jsem při řízení nejistý a nervózní," postěžoval si třeba řidič Pavel Hrdý.