Podle mluvčí Lindy Hailichové podnik v posledních týdnech výrazně změnil způsob, jakým zaměstnance hlídající, aby nenastupovali lidé bez jízdenky, nebo obtěžující zápachem či opilostí ostatní cestující, nasazuje. Už nehlídají na velkých přestupních uzlech. „Spíše je využíváme na linky, které vytipovali řidiči, nebo na které máme připomínky od cestujících či zástupců městských částí," uvedla mluvčí.

Právě to, že se uniformovaní hlídači pořádku pohybovali jen ve velkých dopravních uzlech, se lidem moc nelíbilo. „Původně jsem si představovala, že bude někdo dohlížet na pořádek spíše v určitých částech města, kde se slušný člověk normálně bojí projet kvůli zlodějům, nebo se tam shlukují třeba bezdomovci. Jestli dopravní podnik vyslyšel lidi, je to dobře," podotkla Kateřina Dostálová.
Mluvčí Hailichová zdůraznila, že v současnosti právě v problémových oblastech preventisté hlídají. „Jezdí třeba na lince číslo čtyři, která projíždí brněnským Bronxem," poznamenala.

Na rozdíl od revizorů mají podle ní preventisté tu výhodu, že cestují ve větších skupinách. A málokdy si na ně někdo troufne. „Pomoc policie nebo strážníků je při konfliktech potřeba jen výjimečně," ujistila Hailichová.

Dodala, že preventisté měsíčně zkontrolují tři sta vozidel a zajistí přitom asi šest set černých pasažérů. Jména zhruba čtyřiceti musejí zjistit strážníci. Kvůli špíně či zápachu také asi dvacet lidí preventisté vykáží z přepravy.

Preventisté jezdí v tramvajích od šesti ráno do osmi večer. Lidé by je ale uvítali i v noci. „Hlavně za tmy se spoje plní opilci a teprve to začíná být nepříjemné," upozornil Pavel Horák.

Podle mluvčí Hailichové ovšem noční fungování preventistů není v plánu. Naopak dopravní podnik jedná s městskou policií o zřízení jednotky, která se má na noční spoje zaměřit.

Mluvčí strážníků Jakub Ghanem ujistil, že podobnou funkci bude mít nová pořádková jednotka. „Plánujeme spolupráci maximálně zintenzívnit, abychom pokryli požadavky dopravního podniku. Už teď se členové pořádkové jednotky zapojují do kontrol nočních rozjezdů. Ale děláme to postupně, jednotka totiž není ještě v plném počtu," upozornil Ghanem.