Podle mluvčí Tepláren Brno Jiřiny Veselé i přes protesty řidičů nebylo možné zvolit vhodnější termín. „Chceme opravy stihnout přes léto," vysvětlila Veselá. Právě v létě má třeba brněnské Městské divadlo, které v ulici sídlí, zavřeno a oprava tak příliš neomezí jeho návštěvníky. Podle Veselé by měla být ulice opravená v polovině října, kdy začnou dokončovací úpravy povrchu silnice.

Práce navazují na první část oprav, které začaly už v květnu. „V úseku mezi lužáneckým parkem a Antonínskou ulicí opravy potrvají až do konce července," upřesnila Veselá. Na zahájení druhé etapy od Moravského náměstí museli dělníci počkat, až otevře ulice Milady Horákové.

Cestující hromadné dopravy se podle mluvčí dopravního podniku Lindy Hailichové, na rozdíl od řidičů, zpoždění obávat nemusí. „Autobusy projedou po kolejích stejně jako tramvaje. Kromě nich by tam žádná auta jezdit neměla. Ke zpoždění by tak dojít nemělo," sdělila Hailichová.

Mnoho řidičů ale objízdnou trasu nerespektuje a cestu z Moravského náměstí si krátí uzavřenou Lidickou. „Pokud je na místě značka, je jedno, jestli je umístěná napevno či přenosná. Její porušení je pak přestupek jako každý jiný," upozornil mluvčí brněnských strážníků Pavel Šoba.

Podle plánů tepláren dělníci letos nahradí pět kilometrů parovodů a přepojí na osmasedmdesát odběrných míst. „Výměna parovodů přinese úspory zákazníkům i o jedenáct procent," tvrdí generální ředitel Tepláren Brno Petr Fajmon. Za jejich výměnu jen letos teplárny zaplatí asi dvě stě milionů korun.