Tři sta milionů dostane Lednicko-valtický areál a dvě stě osmdesát milionů korun Metodické centrum konzervace při Technickém muzeu v Brně.
Lednice i centrum konzervace se probojovali na seznam osmnácti objektů, který vytvořilo Ministerstvo kultury ve spolupráci s hejtmany jednotlivých krajů. Na vybrané památky a projetky mají přednostně jít peníze z fondů Evropské unie.

„Na seznamu jsou nejvýznamnější památky České republiky. Buď jsou zapsány jako Národní kulturní památky nebo památky UNESCA. Nakonec jsme jich z dvě stě jedenatřiceti vybrali jen čtrnáct a čtyři náhradní. Nechtěli jsme, aby se peníze příliš tříštily,“ uvedla Jana Vohralíková z Ministerstva kultury. Vybrané projekty mají spolknout celkem sedm miliard korun. Evropská unie z toho zaplatí pětaosmdesát procent. Zbytek půjde ze státního rozpočtu.

„Chceme, aby v Lednicko-Valtickém areálu vzniklo Centrum kulturní krajiny. V prostorách bývalých koníren by tak sídlila pobočka UNESCO pro zkoumání kulturní krajiny. Pořádaly by se tady různé konference a semináře,“ popsal jeden z projetků na jihu Moravy starosta Lednice Libor Kabát.
Vznik takového centra v jízdárnách lednického zámku je logický. „Lednicko-valtický areál patří mezi nejvýznamnější krajinářské památky, a to i z hlediska celé Evropy,“ poznamenal ředitel Národního památkového ústavu v Brně Petr Kroupa.

Metodické centrum konzervace při Technickém muzeu v Brně má zase rozšířit ochranu kulturního dědictví. „V České republice máme na pětašedesát milionů sbírkových předmětů v různých galeriích, muzeích, archivech a knihovnách. Pro jejich pracovníky bychom sloužili i jako vzdělávací středisko,“ vysvětlil Ivo Štěpánek z muzea. Připomněl, že centrum vzniklo po katastrofálních povodních v roce 2002, které těžce postihly i kulturních sbírky.
„Seznam památek, které by mohly získat peníze z evropských fondů, jsme ještě neuzavřeli,“ poznamenala Vohralíková z ministerstva kultury. Peníze by snad vybrané památky a projekty mohly začít čerpat na konci roku 2007. Předtím však musí úspěšně projít složitým schvalovacím řízením.