Zprávu o uprchlících zaznamenala v médiích a tvrdí, že nechce riskovat nepohodu na dovolené. Cestovní kanceláře ale jakékoli nebezpečí odmítají. „Je třeba si uvědomit, že uprchlíci nemají přímý vliv na turistická letoviska a hotely, i když se v médiích občas objevují různé obrázky, většinou se záhy potvrdí, že jde o nepřesné či zveličené informace," řekl marketingový ředitel brněnské cestovní kanceláře Alexandria Petr Šatný.

Podle něj je například Kos pro uprchlíky přestupní stanice na západ, stejně tak Itálie. Přesto ale od klientů dotazy na konkrétní letoviska zaznamenávají. „Lidé se zajímají o hotely a dotazují se, zda jsou imigranti přímo tam. Jde ale spíš o zvědavost a běžnou opatrnost, než o strach do Řecka a Itálie jezdit," potvrdil.

Tvrdí, že zájem o Řecko ani Itálii se nesnížil. „Řecko letos patří mezi nejžádanější destinace a v naší kanceláři dokonce mezi ty s nejvyšším nárůstem prodejů oproti loňskému roku. Itálie se prodává také dobře, prodeje zde zhruba kopírují velmi úspěšný loňský rok," vypočetl Šatný.

Dovolenou na řeckém ostrově Kos si před časem koupil Brňan Marek Kratochvíl. A obavy nemá. „Zájezd jsem s rodinou plánoval už od března. Rušit ho nechci. Věřím, že není čeho se bát," je přesvědčený muž.

Paniku klidní také Asociace cestovních kanceláří. „Na všech turisticky oblíbených řeckých ostrovech je situace klidná. Výskyt pár desítek uprchlíků je permanentní jev posledních let a ani letos jejich počet nijak nevybočuje při srovnání s předchozími lety," uvedl mluvčí asociace Jan Papež.

Kdyby byla cesta do Itálie a Řecka nebezpečná, Ministerstvo zahraničních věcí by podle něj vydalo upozornění či varování. „Desítky tisíc turistů z celého světa, kteří pobývají na ostrově Kos, se s imigranty setká pouze výjimečně. Běženci zde pouze čekají na vyřízení dokladů pro další plavbu na pevninu. Nezaplňují tedy ostrov Kos," dodal Papež.