Moře, karlovačko pivo, povědomá řeč. Chorvatský pozdrav „dobro došli“ si letos opět vyslechnou desítky tisíc Jihomoravanů. Na jih současně vyráží statisíce lidí z dalších krajů republiky.

Skoro všechny kolony aut, karavanů a autobusů se ale potkávají na jednom místě: na jižní Moravě, na hraničních přechodech Znojemska a Břeclavska. „Už je to cítit, že lidé míří k moři. Provoz zhoustl a máme hodně práce. Největší návaly přijdou v červenci a srpnu,“ potvrdil vedoucí cizinecké policie na hraničním přechodu v Mikulově Imrich Časný.

Ještě důležitější tah na Vídeň vede přes Hatě u Znojma, kde se celníci třesou při pomyšlení na příští víkend. Na konci školního roku by se tam mělo odbavovat ve dvou pruzích místo jednoho. Lidé směřující do Chorvatska přes Maďarsko zatěžují také přechod u Lanžhota na Břeclavsku. Tamní obchodníci si mnou ruce.

„Je znát, že už začala doba dovolených. Mnozí z těch, kteří jedou do Chorvatska nebo Rakouska, u nás zastavují,“ říká majitel dvou restaurací u hraničního přechodu v Poštorné Antonín Nešpor. Zvýšený pohyb turistů se snaží využít také radnice měst při hlavních tazích. „Snažíme se, aby u nás lidé pobyli co nejdéle. Proto město propagujeme na různých akcích a veletrzích. Nabídka zajímavých služeb, které motoristy donutí zastavit, je ale hlavně záležitostí podnikatelů,“ poznamenal místostarosta Mikulova Eduard Kulhavý.

Letadla, vlaky…

Jihomoravané se ale po cestě poprvé zastavují spíše až daleko za hranicemi. „Letos jedeme do Černé Hory, asi přes Maďarsko a Bosnu. Je to bez dálnic, ale člověk se aspoň podívá po krajině. Po cestě moc neutrácíme, ovšem klobáska v Maďarsku je jistá,“ poznamenal Radek Trávníček z Manerova na Vyškovsku.

Turisté, kteří se nemohou ani o dovolené odloučit od svého auta, ale na dlouhou cestu si sami netroufají, mohou využít autovlak. Ten však nakládá auta jen v Praze, v Brně jen přistupují cestující.

Ani s leteckým spojením z jižní Moravy to není příliš slavné. Do destinací Dubrovník a Split se z Brna nelétá. „Takové lety se prodávají jen z Prahy nebo z Ostravy, letenka přijde na necelých šest tisíc korun,“ uvedla Iveta Zimmermannová z cestovní kanceláře Vítkovice Tours.

Brněnské letiště alespoň zohlednilo narůstající zájem lidí o Černou Horu. „Do Podgorice se odtud létá každý týden. Jedná se vysloveně o sezónní záležitost léta, přes zimu takové lety samozřejmě neprovozujeme,“ vysvětlil ředitel letiště Tomáš Plaček.