V praxi to znamená výdej z peněženky o několik stokorun navíc. Lidé, kteří žijí v domech na Trnité ulici, to ale považují za nehoráznost. Jejich domy se jim totiž rozpadají nad hlavou. „Tyto budovy jsou staré přes sto let. Už v roce 1948 se uvažovalo o tom, že se zbourají a přesune se sem železniční nádraží. Takže se na nich pořád šetřilo. Nejhorší je to za posledních pětadvacet let. Na nic se tu nesáhlo,“ stěžuje si Jiří Langr, který bydlí na Trnité 39. Jeho dům vypadá silně poničeně. Když prší, musí prý manželé Langrovi ucpávat okna, aby nenateklo dovnitř.

Dosavadní poplatky za bydlení a společné svícení na chodbách vycházely asi dva tisíce sto korun. Teď to bude o čtyři sta čtyřicet korun více. Sousedé z vedlejšího domu číslo 41 jsou na tom ještě hůře. Pokud návštěvník omylem sáhne na zeď, zůstane mu v rukách obrovitá mapa odpadlé omítky. „Když už tady po čtvrté někdo vytloukl okno, tak ho údržbáři prostě jen zakryli dřevotřískou. A z rozvodné skříně dole v přízemí trčí dráty. A za to máme platit vyšší nájem,“ vypočítává nájemnice Helena Kotlanová. Manželé Kotlanovi sáhnou do peněženky pro dalších dvě stě padesát korun.

Mluvčí radnice Brna–středu Roman Burián v tom ale nevidí problém. „Jen logické, že v domech určených ke zbourání nebude nikdo investovat do rozsáhlých oprav. Poctivě se ale staráme, aby dům fungoval, tekla v něm voda a dala se zapnout elektřina,“ uvedl Burián. Podle něho se nájemníci mohou kvůli vyšším poplatkům buď obrátit na soud, nebo se s nimi smířit. „Stačí pak napsat na náš bytový odbor a požádat o snížení nájmu. V odůvodněných případech ho pak můžeme zmenšit,“ řekl Burián.

Jedno je jisté: domy se budou bourat. „Kdy k tomu dojde ještě nevíme. Celou věc komplikuje přesun vlakového nádraží, o němž by se mělo rozhodnout po prázdninách.,“ potvrdil náměstek primátora Martin Ander. Lidé na Trnité jsou ale zmatení. Dostávají o termínu stěhování protichůdné informace a žijí v nejistotě. „Nájemníkům budou během roku 2007 zajištěny náhradní byty,“ píše se ve zprávě, kterou jim na konci dubna zaslala radnice Brna–středu.

Podle představitelů brněnského magistrátu, který by měl nové byty přidělovat, se ale letos nikdo stěhovat nebude. „Formulace věty o stěhování, kterou jsme nájemníkům zaslali, byla bohužel nešťastná. Mělo v ní být, že už v roce 2007 by mohlo dojít ke stěhování. Vycházeli jsme ale z oficiálního vyjádření magistrátu,“ vysvětlil mluvčí radnice Burián. Ten ovšem pochází z roku 2006, kdy přesun nádraží vypadal jako hotová věc a stěhování mělo začít každou chvíli.

Nedorozumění mezi úředníky, na které doplácí především lidé, se ale nestalo poprvé. Deník mladá Fronta v lednu uvedl, že už v minulém roce úředníci slibovali stěhování, které nepřišlo. „Znám ten problém a vím, že těm lidem vždycky na začátku roku někdo řekne, že se budou stěhovat. A celý rok se pak nic se pak neděje. Je to špatná komunikace a my se ji teď snažíme řešit. Radnice Brna–středu i magistrát už budou informovat jasně a přesně,“ slibuje náměstek primátora Oliver Pospíšil.