Na Památku zesnulých se kromě správců chystají také obchodníci s květinami, republikoví, obecní i městští policisté. Ti už posílili pravidelné hlídky. „Zvýšený dohled plánujeme na denní i noční hodiny," řekl mluvčí brněnských městských policistů Jakub Ghanem. Strážníci tak chtějí předejít ničení a kradení věnců a svíček, stejně jako parkování na nedovolených místech. Do práce zapojí i psovody.

Otevírací doba
- V Brně je pod jednotnou správou jedenáct hřbitovů – Ústřední hřbitov, další leží v Židenicích, Jehnicích, Komíně, Králově Poli, Líšni, Řečkovicích, Slatině, Soběšicích, Tuřanech a v Žebětíně. Otevírací doba všech je až do neděle 7.00 – 19.00 hodin.
- U Židovského hřbitova se otevírací doba v pátek 9.00 – 16.00 a v neděli 9.00 – 15.00 nemění. V sobotu je zavřeno.

Otevírací doba některých hřbitovů na Brněnsku – do neděle:
Židlochovice: 8.00 – 21.00
Újezd u Brna: 7.00 – 21.00
Šlapanice: 7.00 – 22.00
Tišnov: 6.30 – 21.00 (platí až do 17. listopadu)
Kuřim: nonstop

K prevenci se připojují i republikoví policisté. „V pátek od desíti hodin dopoledne budeme oslovovat návštěvníky a upozorňovat je na riziko krádeží. Akce se uskuteční na brněnském Ústředním hřbitově v Jihlavské ulici," řekla policejní mluvčí Andrea Straková.

Návštěvnost brněnských hřbitovů se podle Šamšuly pohybuje v řádech desetitisíců. Davy proudí zejména na Ústřední hřbitov, který je největší svého druhu v České republice.

S velkým zájmem o návštěvu hřbitovů jsou spojené i dopravní komplikace. „Lidé bývají často dost bezohlední a parkují na zakázaných místech," podotkl Šamšula. To potom vadí i při odvozu odpadu a také to snižuje bezpečnost. Sanitky nebo hasiči se totiž kvůli překážejícím autům nemusí na místo dostat včas. „Někteří lidé neváhají ani odstraňovat značky nebo trhat pásky. Sváteční návštěvníci hřbitovů si pak na náhrobní kameny často odkládají své svršky. To není důstojné vůči zemřelým," podotkl ředitel. Pozor si podle něj musí návštěvníci dát také na dodržení zavírací doby. „Občas se stává, že někdo na hřbitově zůstane zamčený. Předejít tomu nám pomáhá hlášení z amplionů několikrát před zavřením vchodů," řekl Šamšula.

Dopravní podnik města Brna se na zvýšený zájem o dopravu ke hřbitovům připravuje posílením některých spojů. Už v pátek cestující mohou využít posílenou tramvajovou linku číslo pět mezi Mendlovým náměstím a Ústředním hřbitovem. „V sobotu a v neděli od půl deváté ráno do šesti hodin večer doplníme na tramvajovou linku číslo dva posilové spoje v úseku Stará osada a Ústřední hřbitov-smyčka," informovala mluvčí dopravního podniku Linda Hailichová. Doplnila, že o víkendu budou také na lince pět a šest jezdit tramvaje s více místy než obvykle.

Změněný režim kvůli Památce zesnulých má i většina hřbitovů ve městech na Brněnsku. Otevírací dobu změnili třeba v Židlochovicích. „Výjimečně zavíráme až v devět hodin večer. Městská policie má pokyny častěji kontrolovat prostor kolem hřbitova," řekl starosta Vlastimil Helma.

V Kuřimi brány hřbitovů do neděle nezamykají vůbec. Policie tam plánuje i zvýšenou kontrolu parkovišť a provozu před hřbitovem. „Policisté budou procházet i uvnitř hřbitovů v místech naší působnosti," řekl vedoucí obvodního oddělení policie Kuřim Alexandr Tomáš.

Na své blízké můžete zavzpomínat i ZDE.

ONDŘEJ PLEVÁK
TOMÁŠ KÁRA