Nápor aut začne už tímto víkendem, první kolaps očekává vedení hřbitova příští středu, na kterou připadá státní svátek. „Je to každoroční kolotoč. Očekáváme jen na Ústředním hřbitově příjezd desítky tisíc lidí," podotkl jeho ředitel Marek Šamšula.

Také strážníci upozorňují na mimořádně složitou dopravní situaci. Té nepřidá ani oprava velkokapacitního parkoviště mezi Vídeňskou a Heršpickou ulicí. Práce se však na nejvytíženější dny přeruší. „Vedení města nám vyšlo vstříc a ode dneška až do druhého listopadu parkoviště otevře," uvedl Šamšula. Ten ale upozorňuje, že jakmile se parkoviště zaplní, nebudou mít návštěvníci kde auta nechat.

Nejproblematičtější bývá každoročně vjezd na hřbitov z Jihlavské ulice. Pomáhat tu proto budou brněnští strážníci. „Hodně řidičů se snaží dostat dovnitř právě z Jihlavské ulice. Nemůžeme ale pouštět mnoho aut, přece jen je to pěší oblast," vysvětlil ředitel.

Přijíždějící auta proto navedou hlídky strážníků. „Vzhledem k vytíženosti silnic je pravděpodobné, že významnou část řidičů nasměrují do vzdálenějších částí města a doporučí jim návrat městskou hromadnou dopravou," upozornil mluvčí brněnských strážníků Jakub Ghanem.

Cesta městskou dopravou bude zřejmě nejjednodušší. Dopravní podnik totiž v problémové dny posílí spoje. „Od soboty jednatřicátého října do pondělí prvního listopadu chystáme řadu opatření," informovala mluvčí Dopravního podniku města Brna Linda Hailichová.

V sobotu a v neděli od půl deváté ráno až do šesti hodin večer pojedou tramvaje linky 2 dvakrát častěji, než je o víkendu běžné. Tramvajím číslo 5 a 6 v tyto dva dny navíc přidají vagóny. „V pondělí druhého listopadu pak povedou všechny spoje linky 5 až do zastávky Ústřední hřbitov, smyčka. Některé soupravy přitom běžně končí na Mendlově náměstí," doplnila Hailichová.

Dušičky v Brně:

• Otevírací doba všech brněnských hřbitovů je od pátku až do pondělí 2. listopadu prodloužená: od sedmi hodin ráno do sedmé hodiny večerní

• V sobotu 31. října a v neděli 1. listopadu budou od 8:30 do 18:00 jezdit častěji tramvaje číslo 2. Na linkách 5 a 6 přidá dopravní podnik vagony.

• V pondělí 2. listopadu od 8:30 do 18:30 pojedou všechny spoje linky 5 až do zastávky Ústřední hřbitov – smyčka.