Téměř dvouměsíční příběh začal v prvních srpnových dnech. „Tehdy se na nás obrátili manželé z Rumunska, kteří krátce předtím trávili dovolenou v České republice. V Brně se páru zaběhla fenka křížence. Majitelé ji hledali hodiny na vlastní pěst. Kvůli pracovním povinnostem se však potom museli vrátit do své země," sdělil mluvčí brněnských strážníků Jakub Ghanem.

Členové odchytové služby dostali od manželů podrobný popis psa. „Potom se nám ozývali Brňané, kteří fenku viděli běhat podél Hněvkovského ulice nebo i přes silnici. Obávali se o psa i o bezpečnost provozu," uvedl strážník odchytu Jaroslav Huser. Zvíře bylo mimořádně plaché a Huserovi ani jeho kolegům se dlouho nedařilo nalákat ho do dostatečné blízkosti.

Díky pravidelnému sledování se nakonec podařilo vytipovat místa, kde se pes zdržuje a spává. „Potom jsme kontaktovali rumunský pár, který se už do té doby snažil psa sám dvakrát vypátrat. Manželé se ve středu dopoledne setkali s trojicí strážníků v Komárově u jednoho z vytipovaných míst," uvedl Ghanem. Dodal, že fenka se po chvíli skutečně objevila.

Plaché zvíře, vyděšené z několikatýdenního bloudění nejdříve váhalo. Nakonec ale fenka skočila své majitelce přímo do náruče. „Je to náš rodinný miláček. Na manželku je vyloženě fixovaná a pro obě to tak bylo obrovské citové strádání. Jsme šťastní, že se nám vrátila. Doma na ni čeká obrovská zahrada a už ji nepustíme z dohledu," řekl majitel psa. Potom si pár odvezl fenku zpátky do Rumunska.