VYBERTE SI REGION

Elektronická evidence tržeb straší jihomoravské restauratéry

Brno – Vybrat peníze od zákazníka, odeslat po internetu takzvanou datovou zprávu finančnímu úřadu, dostat potvrzení s kódem, vytisknout účtenku a odevzdat ji zákazníkovi. Zní to jednoduše. S elektronickou evidencí tržeb, která má platit od začátku ledna, se ale podle restauratérů z Jihomoravského kraje pojí řada komplikací. Obávají se, jak moc se jich plánovaný zákon dotkne. Zaměstnanci finanční správy v kraji se naopak v poslední době snaží vyvrátit mýty, které mezi podnikateli kolují.

19.5.2015 31
SDÍLEJ:

Ilustrační fotoFoto: čtk

Mnozí z nich totiž tvrdí, že na změnu nejsou připravení. „Nevím, co přesně očekávat. Informace jsem zachytil jen z médií. Čekají nás velké komplikace a utrpí tím hlavně hosté, kteří budou čekat," řekl třeba Karel Přerovský z restaurace Na Sokolovně v Sokolnicích na Brněnsku.

Podle některých podnikatelů je první leden příštího roku příliš daleko a podoba zákona stále nejasná. „Čekáme, jak se situace vyvine a co přesně nakonec naši poslanci schválí," poznamenal Petr Konrád z brněnského Metro baru.

Vláda si od zákona slibuje narovnání podnikatelského prostředí a zamezení daňových úniků. Navrhované změně má předcházet testovací období dva až tři měsíce před ostrým provozem, kdy si podnikatelé nový systém vyzkouší.

Od ledna má začít první vlna evidence. „Do té spadají všechny stravovací a ubytovací služby. V Jihomoravském kraji půjde o zhruba deset tisíc podnikatelů," vypočítal mluvčí Finančního úřadu pro Jihomoravský kraj David Stančík. V druhé vlně, která odstartuje o několik měsíců později, se zapojí podnikatelé v maloobchodu i velkoobchodu.

Po vyhodnocení prvních dvou vln se začlení i další. „Drobných řemeslníků se ale zákon týkat nebude," ubezpečil Stančík.

Podle něj je jedním z dalších mýtů tvrzení, že všichni obchodníci si musejí pořídit registrační podkladny. „Stačí pouze mobil nebo tablet s připojením k internetu, ze kterého datovou zprávu odešlou. A také tiskárna, na které vytisknou účtenku," mírní obavy Stančík.

Podle Petra Kostíka z krajské Hospodářské komory změna nepotrápí restaurace, které už nějaký kontrolní a evidenční systém zavedený mají. „Tam, kde majitelé chtějí mít přehled, jak jejich zaměstnanci pracují, nebude problém. Pro takové firmy nepůjde o nic nového," řekl Kostík.

Systém, který se blíží připravované elektronické evidenci má v brněnském Výčepu Na stojáka také jeho manažer Robert Smejkal. „Spousta kolegů se obává, ale my jsme nachystaní. Všichni půjdou na stejnou startovní čáru a aspoň nikdo nebude podvádět," uvedl. Negativa ale také vidí. „Hlavně víc práce. Namísto restauratérů se z nás stanou úředníci," dodal Smejkal.

ROZHOVOR S MAJITELEM BARU V BRNĚ SI PŘEČTETE V ÚTERNÍM VYDÁNÍ BRNĚNSKÉHO DENÍKU ROVNOST.

Autor: Věra Sychrová

19.5.2015 VSTUP DO DISKUSE 31
SDÍLEJ:

DOPORUČENÉ ČLÁNKY

Učí děti zpívat, celému souboru ušila kroje

Bílovice nad Svitavou - Osmnáctým rokem zpívají děti koledy ve folklorním souboru Bystrouška pod vedením Bohuslavy Hamákové. Letos se zpěvem a tancem připojí k akci Česko zpívá koledy pořádané Deníkem po celé republice. Společně s pěveckým sborem Bach a divadelním spolkem Bota rozezní Bystrouška své hlasy v Bílovicích nad Svitavou na Brněnsku potřetí.

Odejde Zbrojovce snajpr? Útočník Škoda je v kurzu

Brno - Na podzim nastřílel deset branek, vyšvihl se do čela pořadí kanonýrů vedle renomovaného Davida Lafaty. Brněnský fotbalista Michal Škoda se v zimním přestupovém období patrně stane horkým zbožím. Už kolem něj také někteří zájemci krouží. „Mám nějaké informace od manažera, ale spíš čekám na něco konkrétního, zatím je to jen oťukávání, což moc neřeším," odvětil Deníku Rovnost útočník Zbrojovky.

Předvánoční brigády? Je jich více. A za lepší platy

Brno - Vánoce rodiny stojí mnoho peněz, velká část lidí si tak hledá alespoň dočasný přivýdělek. Je to i případ Lukáše Nezhyby. „Mám sice svoji stálou práci, ale chceme s přítelkyní strávit Vánoce v zahraničí na horách, proto máme oba od začátku prosince ještě brigádu," vysvětlil Nezhyba.

Copyright © VLTAVA LABE MEDIA a.s., 2005 - 2016, všechna práva vyhrazena.
Používáme informační servis ČTK. Kontakt na redakci.
Publikování nebo šíření obsahu Denik.cz je bez písemného souhlasu
VLTAVA LABE MEDIA a.s., zakázáno.
Marketingové podmínky. Cookies