Mnozí z nich totiž tvrdí, že na změnu nejsou připravení. „Nevím, co přesně očekávat. Informace jsem zachytil jen z médií. Čekají nás velké komplikace a utrpí tím hlavně hosté, kteří budou čekat," řekl třeba Karel Přerovský z restaurace Na Sokolovně v Sokolnicích na Brněnsku.

Podle některých podnikatelů je první leden příštího roku příliš daleko a podoba zákona stále nejasná. „Čekáme, jak se situace vyvine a co přesně nakonec naši poslanci schválí," poznamenal Petr Konrád z brněnského Metro baru.

Vláda si od zákona slibuje narovnání podnikatelského prostředí a zamezení daňových úniků. Navrhované změně má předcházet testovací období dva až tři měsíce před ostrým provozem, kdy si podnikatelé nový systém vyzkouší.

Od ledna má začít první vlna evidence. „Do té spadají všechny stravovací a ubytovací služby. V Jihomoravském kraji půjde o zhruba deset tisíc podnikatelů," vypočítal mluvčí Finančního úřadu pro Jihomoravský kraj David Stančík. V druhé vlně, která odstartuje o několik měsíců později, se zapojí podnikatelé v maloobchodu i velkoobchodu.

Po vyhodnocení prvních dvou vln se začlení i další. „Drobných řemeslníků se ale zákon týkat nebude," ubezpečil Stančík.

Podle něj je jedním z dalších mýtů tvrzení, že všichni obchodníci si musejí pořídit registrační podkladny. „Stačí pouze mobil nebo tablet s připojením k internetu, ze kterého datovou zprávu odešlou. A také tiskárna, na které vytisknou účtenku," mírní obavy Stančík.

Podle Petra Kostíka z krajské Hospodářské komory změna nepotrápí restaurace, které už nějaký kontrolní a evidenční systém zavedený mají. „Tam, kde majitelé chtějí mít přehled, jak jejich zaměstnanci pracují, nebude problém. Pro takové firmy nepůjde o nic nového," řekl Kostík.

Systém, který se blíží připravované elektronické evidenci má v brněnském Výčepu Na stojáka také jeho manažer Robert Smejkal. „Spousta kolegů se obává, ale my jsme nachystaní. Všichni půjdou na stejnou startovní čáru a aspoň nikdo nebude podvádět," uvedl. Negativa ale také vidí. „Hlavně víc práce. Namísto restauratérů se z nás stanou úředníci," dodal Smejkal.

ROZHOVOR S MAJITELEM BARU V BRNĚ SI PŘEČTETE V ÚTERNÍM VYDÁNÍ BRNĚNSKÉHO DENÍKU ROVNOST.