Současný stav přiměl pracovníky Dopravního podniku města Brna používat silnější desinfekci než doposud. „Zareagovali jsme na zprávy z médií a vozy čistíme silnější desinfekcí. Je účinnější," vysvětlila mluvčí dopravního podniku Barbora Lukšová.

Pracovníci čistí interiér vozu jako jsou podlahy, madla a okolí oken každý den. Kompletní úklid pak provádí jednou za měsíc. „Vůz umyjeme doslova od podlahy po strop," upřesnila Lukšová. Dopravní podnik podle jejích slov reaguje vždy na častější výskyt nákaz. „Když přijde chřipková sezóna nebo jiná epidemie, vozy vždy čistíme silnější desinfekcí," řekla mluvčí.

Žloutenka typu Azdroj nákazy: špinavé ruce, kontaminované potraviny nebo nápoje
příznaky: nevolnost, únava, zvracení, tmavá moč
léčba: přímo se léčit nedá, doporučuje se jen klid na lůžku a zdravá strava

Čistější autobusy ale neznamenají výhru. „Je výborné, že se dopravní podnik zapojil, ale základní opatření je na lidech samotných," podotkla Radka Boháčová z protiepidemického odboru jihomoravské hygieny. Lidé by si stále měli mýt pořádně ruce a být v osobní hygieně důslední.

Brňané by měli být ostražitější nejen v hromadné dopravě. „Větší riziko nákazy je na veřejných sociálních zařízeních nebo na koupalištích. Virus se ale může vyskytovat i na nákupních vozících nebo klikách u dveří," doplnila Boháčová.

Na koupališti Kraví hora se žádné změny kvůli nákaze nechystají. „My uklízíme neustále. Máme tu spoustu návštěvníků a tak je potřeba uklízet častěji. Se žloutenkou to ale nesouvisí," informoval provozní koupaliště Roman Vojáček.

V městské části Brno-střed se kvůli hrozící nákaze čistí dětská hřiště. „Právě kontrolujeme pískoviště a měníme v nich písek. Chceme tím snížit riziko nákazy," sdělila mluvčí městské části Denisa Kapitančiková. O jiných úpravách, nebo přísnějších hygienických normách zatím radnice neuvažuje.

Brňan Lukáš Studený se nákazy příliš neobává. „Ruce si umývám pravidelně. Je to první věc, kterou udělám po příchodu domů a také před každým jídlem. O nikom nakaženém ve svém okolí nevím," řekl Studený.

MICHAELA BENEŠOVÁ