Při této dietě jí dítě jídla s vysokým obsahem tuků, normálním obsahem bílkovin a minimem cukru. „Sama bych většinu z toho jíst nechtěla. Dostala jsem speciální kuchařku a trochu mě vyděsila. Zarazilo mě hlavně máslové lízátko. Lékaři mi radili, že je dobré dětem jídlo naservírovat třeba do tvaru zvířátka," vypráví Viktoriina matka Michaela. Z osobních důvodů nepřála uvést příjmení.

O nemoci dítěte se dozvěděla krátce po porodu. „Mysleli jsme, že je to dětská epilepsie a vyroste z toho. Postupně se dozvídáme stále nové informace. Pořád doufáme, že se stav zlepší," říká.

Epilepsie je chronické onemocnění mozku projevující se opakovanými neprovokovanými záchvaty, záškuby končetin, křečemi, halucinacemi i ztrátou vědomí. „Hodně času trávíme v nemocnici. Vidím kolem děti, které jsou na tom ještě hůř," říká Viktoriina matka.

Viktorii zatím léky částečně zabírají. Ketogenní dieta ji ale v budoucnu čeká, podobně jako dalších šest brněnských pacientů. „Bude to náročné. Složité je už zpracování základních surovin. Třeba třicetiprocentní smetany. Alespoň máme nějaké možnosti a nečeká nás jen život v nemocnici," zdůrazňuje Michaela.

V Česku žije asi sedmdesát tisíc lidí s epilepsií. Klinika dětské neurologie v Brně je jediné oddělení na Moravě, které tuto léčbu dětem nabízí.

ALŽBĚTA VEJROSTOVÁ