VYBERTE SI REGION

Exotičtí červi, cvrčci či zdravé kimči. "Extrémní" jídlo ochutnalo šest set lidí

Brno – Ačkoli šlo o první ročník, hned měl Extreme food festival stovky návštěvníků. Sešli se v sobotu v lužáneckém parku, kde mohli najít nejen „extrémní" stánek s hmyzími specialitami, ale také další zástupce kuchyní ze vzdálených částí světa.

22.5.2016
SDÍLEJ:

Ačkoli šlo o první ročník, hned měl Extreme food festival stovky návštěvníků. Sešli se v sobotu v lužáneckém parku, kde mohli najít nejen „extrémní" stánek s hmyzími specialitami, ale také další zástupce kuchyní ze vzdálených částí světa.Foto: DENÍK/Drahomír Stulír

Pořadatel Pavel Pichler byl s návštěvností spokojený. „Odhaduji, že dorazilo kolem šesti set návštěvníků, což považuji za velký úspěch. Největší zájem byl kolem druhé hodiny odpoledne, lidé ochutnávali jídla u mnoha prodejců. U našeho extrémního stánku byl největší zájem o exotické ovoce a o červy a cvrčky. Měli jsme tu i štíra," pochvaloval si.

Byl také rád, že lidé na festivalu zůstávali a neodcházeli po krátké chvíli. „Měli jsme také doprovodný program. Ale asi jsme šlápli vedle, protože bylo krásné počasí a lidé nechtěli sedět na přednáškách. Dozvědět se něco například o sushi ale dorazilo hodně zájemců," dodal Pichler.

Jednou z návštěvnic byla i Adéla Lišková, která se zúčastnila právě hojně poptávané přednášky o sushi. „Přilákalo mě sem hodně zástupců exotických kuchyní na jednom místě. Myslím, že právě přes národní jídla se dá hodně pochopit mentalita lidí," uvedla Lišková, která na léto plánuje vycestovat za poznáním do Jižní Ameriky.

„Určitě vyzkouším, jak vaří přímo tam," dodala Lišková.

Zájem návštěvníků o pokrmy vzdálených národů těšil i Danu Nopovou. „Věnujeme se kimči, ze kterého jsme uvařili polévku s masem a cibulkou nebo plněné taštičky s mletým masem a kimči, o které byl největší zájem. Původně pochází z Koreje. Jde o fermentovaný zeleninový salát. Kimči patří mezi nejzdravější potraviny světa," popsala Dana Nopová.

Jednodenní festival jídla nabídl kromě extrémního stánku a kimči také ugandskou kávu, šejky a alkoholické nápoje z Mexika, dvě zahraniční pivotéky s mimoevropskými pivy, především z Ameriky a Austrálie, oblíbené sushi, a také národní kuchyni Mexika, Vietnamu a Číny a dalších zemí.

Sehnat na festival dostatečné množství stánkařů s jídlem nebylo podle pořadatele Pichelra problém. „V Brně žije mnoho menšin, které mají vlastní restaurace. Požádali jsme je, jestli by zde něco uvařili z národních kuchyní, protože jinak vaří evropské verze svých jídel," popsal Pichler.

Zároveň také nevyloučil, že příští rok uspořádá další ročník festivalu.

Autor: Michal Rapco

22.5.2016 VSTUP DO DISKUSE
SDÍLEJ:

Z okolí hlavního nádraží mizí zápach moči, žvýkačky a nedopalky

Brno – Stovky nedopalků a žvýkaček, které ještě minulý týden zdobily okolí hlavního vlakového nádraží v Brně, mizí. Město a městská část od prvního prosince spustily nový systém nepřetržitého úklidu. Ve středu jej politici kontrolovali.Podle Iva Rubeše ze společnosti Ave cz odpadové hospodářství je na úklidu nejtěžší hlavně množství odpadu. „Na takových místech totiž jen přibývá, nemůže se přestat ani na chvíli," sdělil.

Fenomén Ondra: Lezení na OH? Mám z toho strach, je to trochu paskvil

Praha, Brno /ROZHOVOR/ - Není to až tak dávno, co o něm věděl jen úzký okruh lezeckých nadšenců. A vida když v pondělí uspořádal tiskovku po návratu z úspěšné mise Dawn Wall (v kalifornských Yosemitech vylezl za rekordních osm dní nejtěžší stěnu světa v proslulém masivu El Capitan), tísnil se na ní solidní hrozen novinářů a několik televizních štábů. Z brněnského sportovního lezce Adama Ondry je definitivně hvězda tuzemského sportu.

Ministr Jurečka odvolal ředitele Povodí Moravy. Nebyl spokojen s jeho vedením

Brno, Praha – Ministr zemědělství Marian Jurečka ve středu odvolal generálního ředitele státního podniku Povodí Moravy Jana Hodovského. Ministr podle všeho nebyl spokojený s výsledky jeho práce. „Generální ředitel nedokázal čerpat finanční limity pro Povodí Moravy ze státního rozpočtu, časté byly chyby v zakázkách a často se střídali také ředitelé na klíčových postech podniku," nastínila důvody odvolání mluvčí ministerstva zemědělství Markéta Ježková.

Copyright © VLTAVA LABE MEDIA a.s., 2005 - 2016, všechna práva vyhrazena.
Používáme informační servis ČTK. Kontakt na redakci.
Publikování nebo šíření obsahu Denik.cz je bez písemného souhlasu
VLTAVA LABE MEDIA a.s., zakázáno.
Marketingové podmínky. Cookies