VYBRAT REGION
Zavřít mapu

Exotika pro gurmány v Brně: izakaya nebo hummus

Brno – Bavit se s přáteli u jednoho stolu, objednat si spoustu jídla a navzájem ho ochutnávat od ostatních. Přitom pít asijský alkohol. Japonský koncept zvaný izakaya v Brně rozšířila Yuhi Cheová. Po úspěšné restauraci Ebisu otevřela bar Izakaya Asahi.

5.1.2015 1
SDÍLEJ:

Ilustrační foto.Foto: DENÍK/Alena Kaňková

Brňané, kteří stále častěji dávají přednost exotickým podnikům, ho od začátku prosince najdou na Jakubském náměstí. „Ebisu je restaurace, kde lidé ochutnají klasické japonské speciality. V baru nabízíme japonské whisky a barové pochutiny k alkoholu," popsala Cheová.

Návštěvnost v obou podnicích je vysoká. „Máme stále plno. Lidé se k nám rádi vrací. Ochutnávat netradiční, cizokrajná jídla je prostě součást gastronomické kultury," vysvětlil úspěch podniku manažer baru Jakub Socháň.

Podle něj jsou netradiční podniky skvělou příležitostí pro ty, kteří se nedostanou do zahraničí. „Servírujeme jim exotiku pod nos. Nejoblíbenější je specialita tori karaage, což jsou kuřecí kousky v zázvoru," upřesnil Socháň.

Odborník na zážitkovou gastronomii a kuchař restaurace Borgo Agnese Ivo Ševčík si všiml, že návštěvnost exotických podniků neustále stoupá. „Lidé často vyhledávají zahraniční kuchyně. Například indické nebo italské restaurace nemají nouzi o zákazníky. Jsou celosvětově oblíbené. V poslední době bodují asijské restaurace. Hlavně thajská a japonská kuchyně, a to nemluvím jen o sushi. Lidé rádi zkoušejí neobvyklé, pálivé a nové chuti," řekl Ševčík.

Majitelé restaurací u zákazníků uspějí jen tehdy, pokud jídlo dělají poctivě a dodržují tradiční receptury. „Lidé poznají, když je něco špatně. Čtou blogy o jídle a rádi doma zkoušejí novinky," sdělila například studentka Lucie Koláčková, která ráda ochutnává exotická jídla. V Brně často navštěvuje indické a japonské podniky. Občas si zajde na boršč do ruské restaurace Samovar.

Ekonom Michal Kozub je přesvědčený, že exotické podniky mají šanci se ve čtyřistatisícovém Brně uživit. „Například indické restaurace jsou dlouhodobě oblíbené. Lidé vyhledávají nové zážitky a cizokrajné chutě. Úspěch ale zaručit nejde. Třeba africká restaurace v Orlí ulici se nechytla," podotkl analytik.

Před třemi týdny v Brně na Dominikánském náměstí otevřela kavárna ve skandinávském stylu SKØG Urban Hub. „Pohráli jsme si s typickým severským minimalismem a přírodními materiály. Nabízíme kvalitní jídlo inspirované skandinávskou kuchyní," řekl majitel Peter Kollar s tím, že v kavárně je stále plno.

O zákazníky nemá nouzi ani v červnu otevřené arabské bistro Carmel Cuisine v Hybešově ulici. Kuchaři tam nabízejí arabský chléb plněný masem či falafelem nebo kaši z cizrny smíchané se sezamovou pastou, olejem a česnekem nazývanou hummus.

Úspěšný je také asijsky laděný bar Super Panda Circus na Šilingrově náměstí. Ten se inspiroval utajenými americkými bary z konce devatenáctého století a udržuje atmosféru komornějšího podniku. „K sezení je pouze pětatřicet míst, a proto si lidé musí místo dopředu zamluvit," vysvětlil majitel Jan Vlachynský.

I přes vlnu exotiky Ševčík tvrdí, že tyto podniky českou kuchyni nevytlačí. „Naše klasické restaurace přežijí. Připomínají nám pohodu i jídla maminek a babiček," prohlásil.

EMA ZEZULOVÁ

Autor: Redakce

5.1.2015 VSTUP DO DISKUSE 1
SDÍLEJ:

DOPORUČENÉ ČLÁNKY

S ukradeným autem ujížděl policistům, zastavila ho až svodidla.
4

VIDEO: S ukradeným autem ujížděl policistům, zastavila ho až svodidla

Ilustrační foto.
AKTUALIZUJEME

Udusily se, nebo je zabily výkaly? V rybníce u Předklášteří zemřely stovky ryb

Nejsem dobrý hlavičkář, smál se autor vítězné trefy proti Liberci Řezníček

Brno – Když se trefí, Zbrojovka zákonitě boduje. V letošním ročníku nejvyšší české fotbalové soutěže sice útočník Jakub Řezníček vstřelil teprve čtvrtou branku z osmnácti utkání, ale Zbrojovka z těchto duelů brala osm bodů. V sobotu poprvé v aktuálním ročníku skóroval na domácím stadionu v Srbské ulici a jeho hlavička přinesla nesmírně důležitou výhru 1:0 s Libercem.

Při ničení okna se pořezal. Chtěl obvaz, proto ještě rozbil výplň dveří obchodu

Kobynice – Přezdívku Old Shatterhand si zřejmě nevyslouží dvaadvacetiletý vandal, který v noci řádil v Kobylnicích.

AKTUALIZOVÁNO

Chceme přitáhnout do kraje mozky, teď se sem ale nemají jak dostat, řekl hejtman

Brno – Kraj potřebuje chytré mozky a šikovné ruce, nemá je ale jak sem dostat. Tak se dá shrnout závěr pondělní diskuse, kterou pořádal Deník Rovnost. Debatovali v ní jihomoravský hejtman Bohumil Šimek, krajský náměstek pro dopravu Roman Hanák a další hosté. Hlavními tématy byla doprava, zásady územního rozvoje a jižní Morava jako kraj vyspělých technologií. Celou panelovou debatu jste mohli také sledovat online.

Brno dnes začíná vyplácet příspěvky na levnější roční jízdné MHD

Brno - Brno začíná dnešním dnem vyplácet příspěvek 1425 korun na roční jízdné městskou hromadnou dopravou. V tiskové zprávě to sdělila Zuzana Taušová z tiskového centra brněnského magistrátu. Roční jízdenka stojí 4750 korun. Brňané platící řádně za odpad mohli letos nově zažádat město o příspěvek, díky němuž se jim třetina peněz vrátí. V konečném součtu je tak roční jízdenka vyjde na 3325 korun. Podle Taušové od začátku roku zažádalo o příspěvek přes 19.000 lidí.

Copyright © VLTAVA LABE MEDIA a.s., 2005 - 2017, všechna práva vyhrazena.
Používáme informační servis ČTK. Kontakt na redakci.
Publikování nebo šíření obsahu Denik.cz je bez písemného souhlasu
VLTAVA LABE MEDIA a.s., zakázáno.
Marketingové podmínky. Cookies