VYBRAT REGION
Zavřít mapu

Exotika pro gurmány v Brně: izakaya nebo hummus

Brno – Bavit se s přáteli u jednoho stolu, objednat si spoustu jídla a navzájem ho ochutnávat od ostatních. Přitom pít asijský alkohol. Japonský koncept zvaný izakaya v Brně rozšířila Yuhi Cheová. Po úspěšné restauraci Ebisu otevřela bar Izakaya Asahi.

5.1.2015 1
SDÍLEJ:

Ilustrační foto.Foto: DENÍK/Alena Kaňková

Brňané, kteří stále častěji dávají přednost exotickým podnikům, ho od začátku prosince najdou na Jakubském náměstí. „Ebisu je restaurace, kde lidé ochutnají klasické japonské speciality. V baru nabízíme japonské whisky a barové pochutiny k alkoholu," popsala Cheová.

Návštěvnost v obou podnicích je vysoká. „Máme stále plno. Lidé se k nám rádi vrací. Ochutnávat netradiční, cizokrajná jídla je prostě součást gastronomické kultury," vysvětlil úspěch podniku manažer baru Jakub Socháň.

Podle něj jsou netradiční podniky skvělou příležitostí pro ty, kteří se nedostanou do zahraničí. „Servírujeme jim exotiku pod nos. Nejoblíbenější je specialita tori karaage, což jsou kuřecí kousky v zázvoru," upřesnil Socháň.

Odborník na zážitkovou gastronomii a kuchař restaurace Borgo Agnese Ivo Ševčík si všiml, že návštěvnost exotických podniků neustále stoupá. „Lidé často vyhledávají zahraniční kuchyně. Například indické nebo italské restaurace nemají nouzi o zákazníky. Jsou celosvětově oblíbené. V poslední době bodují asijské restaurace. Hlavně thajská a japonská kuchyně, a to nemluvím jen o sushi. Lidé rádi zkoušejí neobvyklé, pálivé a nové chuti," řekl Ševčík.

Majitelé restaurací u zákazníků uspějí jen tehdy, pokud jídlo dělají poctivě a dodržují tradiční receptury. „Lidé poznají, když je něco špatně. Čtou blogy o jídle a rádi doma zkoušejí novinky," sdělila například studentka Lucie Koláčková, která ráda ochutnává exotická jídla. V Brně často navštěvuje indické a japonské podniky. Občas si zajde na boršč do ruské restaurace Samovar.

Ekonom Michal Kozub je přesvědčený, že exotické podniky mají šanci se ve čtyřistatisícovém Brně uživit. „Například indické restaurace jsou dlouhodobě oblíbené. Lidé vyhledávají nové zážitky a cizokrajné chutě. Úspěch ale zaručit nejde. Třeba africká restaurace v Orlí ulici se nechytla," podotkl analytik.

Před třemi týdny v Brně na Dominikánském náměstí otevřela kavárna ve skandinávském stylu SKØG Urban Hub. „Pohráli jsme si s typickým severským minimalismem a přírodními materiály. Nabízíme kvalitní jídlo inspirované skandinávskou kuchyní," řekl majitel Peter Kollar s tím, že v kavárně je stále plno.

O zákazníky nemá nouzi ani v červnu otevřené arabské bistro Carmel Cuisine v Hybešově ulici. Kuchaři tam nabízejí arabský chléb plněný masem či falafelem nebo kaši z cizrny smíchané se sezamovou pastou, olejem a česnekem nazývanou hummus.

Úspěšný je také asijsky laděný bar Super Panda Circus na Šilingrově náměstí. Ten se inspiroval utajenými americkými bary z konce devatenáctého století a udržuje atmosféru komornějšího podniku. „K sezení je pouze pětatřicet míst, a proto si lidé musí místo dopředu zamluvit," vysvětlil majitel Jan Vlachynský.

I přes vlnu exotiky Ševčík tvrdí, že tyto podniky českou kuchyni nevytlačí. „Naše klasické restaurace přežijí. Připomínají nám pohodu i jídla maminek a babiček," prohlásil.

EMA ZEZULOVÁ

Autor: Redakce

5.1.2015 VSTUP DO DISKUSE 1
SDÍLEJ:

DOPORUČENÉ ČLÁNKY

Že hasiči napouštějí nový bazén, si mohli myslet lidé, kteří procházeli v úterý kolem sedmé večer okolo Tesca v Cimburkově ulici. Dvě jednotky tam stříkaly vodu do retenční nádrže, která právě k zadržování dešťové vody slouží. Hořelo tam rákosí.

OBRAZEM: Hasiči bojovali s plameny v mokřadu. Hořelo rákosí

Libor Zábranský.

Zábranský pokračuje jako kouč Komety a slibuje: Udělám vše, aby Erat zůstal

AKTUALIZOVÁNO

Hromadná nehoda na D1: zemřel řidič dodávky, za tragédii může stojící kolona

Brno /FOTOGALERIE/ – Zraněním podlehl padesátiletý muž, kterého vyprostili hasiči z havarované dodávky v hromadné havárii na dálnici D1. V úterý kolem půl dvanácté se na 202. dálničním kilometru srazily čtyři nákladní auta a dodávka. Kvůli nehodě u Brna museli z dálnice sjet řidiči mířící na Vyškov a Ostravu. Dopravu se podařilo uvolnit až krátce před půl sedmou večer. „Kolony se začínají pomalu rozjíždět," informovala mluvčí jihomoravských policistů Štěpánka Komárová.

Brno získá pozemky pro stavbu stadionu za Lužánkami

Brno – Úspěch brněnských hokejistů opět upozornil na potřebu nového stadionu, který město slibovalo postavit za Lužánkami. Po skoro ročním jednání nyní Brno uzavřelo dohodu s vlastníkem potřebných pozemků firmou Eiskon Devepol.

AKTUALIZOVÁNO

Příspěvek na roční šalinkartu se musí zdanit. Magistrát o povinnosti netušil

Brno /ROZHOVORY UVNITŘ/ – Dotace na dopravu? Ano. Ale zaplať, Brňane, daň! Příspěvky na nákup roční elektronické šalinkarty, které letos začal vyplácet magistrát, podléhají podle zjištění Brněnského deníku Rovnost zdanění. Redakci to potvrdil finanční úřad.

Zahrádky v historickém centru? Rozhodnutí Brna-středu uleví restauratérům

Brno – Méně práce pro podnikatele, kteří chtějí chtějí v létě otevřít restaurační zahrádku v centru, znamená rozhodnutí radních Brna-středu. Tamní rada zrušila současnou metodiku pro zařizování zahrádek.

Předvolební speciál deníku: Jak splnila vláda své sliby?

Copyright © VLTAVA LABE MEDIA a.s., 2005 - 2017, všechna práva vyhrazena.
Používáme informační servis ČTK. Kontakt na redakci.
Publikování nebo šíření obsahu Denik.cz je bez písemného souhlasu
VLTAVA LABE MEDIA a.s., zakázáno.
Marketingové podmínky. Cookies