Brňané, kteří stále častěji dávají přednost exotickým podnikům, ho od začátku prosince najdou na Jakubském náměstí. „Ebisu je restaurace, kde lidé ochutnají klasické japonské speciality. V baru nabízíme japonské whisky a barové pochutiny k alkoholu," popsala Cheová.

Návštěvnost v obou podnicích je vysoká. „Máme stále plno. Lidé se k nám rádi vrací. Ochutnávat netradiční, cizokrajná jídla je prostě součást gastronomické kultury," vysvětlil úspěch podniku manažer baru Jakub Socháň.

Podle něj jsou netradiční podniky skvělou příležitostí pro ty, kteří se nedostanou do zahraničí. „Servírujeme jim exotiku pod nos. Nejoblíbenější je specialita tori karaage, což jsou kuřecí kousky v zázvoru," upřesnil Socháň.

Odborník na zážitkovou gastronomii a kuchař restaurace Borgo Agnese Ivo Ševčík si všiml, že návštěvnost exotických podniků neustále stoupá. „Lidé často vyhledávají zahraniční kuchyně. Například indické nebo italské restaurace nemají nouzi o zákazníky. Jsou celosvětově oblíbené. V poslední době bodují asijské restaurace. Hlavně thajská a japonská kuchyně, a to nemluvím jen o sushi. Lidé rádi zkoušejí neobvyklé, pálivé a nové chuti," řekl Ševčík.

Majitelé restaurací u zákazníků uspějí jen tehdy, pokud jídlo dělají poctivě a dodržují tradiční receptury. „Lidé poznají, když je něco špatně. Čtou blogy o jídle a rádi doma zkoušejí novinky," sdělila například studentka Lucie Koláčková, která ráda ochutnává exotická jídla. V Brně často navštěvuje indické a japonské podniky. Občas si zajde na boršč do ruské restaurace Samovar.

Ekonom Michal Kozub je přesvědčený, že exotické podniky mají šanci se ve čtyřistatisícovém Brně uživit. „Například indické restaurace jsou dlouhodobě oblíbené. Lidé vyhledávají nové zážitky a cizokrajné chutě. Úspěch ale zaručit nejde. Třeba africká restaurace v Orlí ulici se nechytla," podotkl analytik.

Před třemi týdny v Brně na Dominikánském náměstí otevřela kavárna ve skandinávském stylu SKØG Urban Hub. „Pohráli jsme si s typickým severským minimalismem a přírodními materiály. Nabízíme kvalitní jídlo inspirované skandinávskou kuchyní," řekl majitel Peter Kollar s tím, že v kavárně je stále plno.

O zákazníky nemá nouzi ani v červnu otevřené arabské bistro Carmel Cuisine v Hybešově ulici. Kuchaři tam nabízejí arabský chléb plněný masem či falafelem nebo kaši z cizrny smíchané se sezamovou pastou, olejem a česnekem nazývanou hummus.

Úspěšný je také asijsky laděný bar Super Panda Circus na Šilingrově náměstí. Ten se inspiroval utajenými americkými bary z konce devatenáctého století a udržuje atmosféru komornějšího podniku. „K sezení je pouze pětatřicet míst, a proto si lidé musí místo dopředu zamluvit," vysvětlil majitel Jan Vlachynský.

I přes vlnu exotiky Ševčík tvrdí, že tyto podniky českou kuchyni nevytlačí. „Naše klasické restaurace přežijí. Připomínají nám pohodu i jídla maminek a babiček," prohlásil.

EMA ZEZULOVÁ