Nejčastěji zavítají na infekční oddělení ti, kteří právě přiletěli z exotických krajů. „Někteří turisté mají problémy s horečkami, průjmy. Nejčastěji se vrací s těmito problémy z Egypta. Dokonce se vyskytlo i několik případů leishmaniózy, což je průjem a vysoké horečky přenášené komáry,“ uvedl lékař z oddělení infekčních chorob fakultní nemocnice v Bohunicích Radomír Křenek.

Podle něho nejsou vzácností ani salmonelózy. Kromě Egypta se vrací Brňané s těmito obtížemi z celého afrického kontinentu a z jihovýchodní Asie. „Ten, kdo jede do exotické země, by měl být poučený. Jsme připraveni všechny turisty mířící do exotických krajů očkovat. Nabízíme i antimalarika jako prevenci proti malárii a proti průjmu celou řadu preparátů“, upozornil Křenek.

Brňané jsou v očkování proti exotickým nemocem zodpovědní

Obvykle se očkuje proti žluté zimnici, žloutenkám typu A i B a tyfu. „Kombinované očkování proti oběma typů žloutenky stojí víc než tisíc pět set korun, ostatní očkování asi kolem pěti set korun,“ upozornila lékařka Anna Přívorová z brněnského Zdravotního ústavu. Většina očkování vydrží osm až deset let.

Na očkování proti exotickým onemocněním lékař pacientovi vystaví mezinárodní očkovací průkaz, protože některé státy ho vyžadují. „Brňané jsou v očkování velmi zodpovědní,“ dodala Přívorová. Lékaři z protiepidemického odboru Jihomoravského kraje doporučují, aby lidé vždy před odjezdem do exotického kraje navštívili minimálně praktického lékaře a zubaře. Rodiče by měli vědět, že cesty do subtropických a tropických zemí nejsou vhodné pro jejich děti.