Rozkaz zněl jasně, nesmí nic odhalit. Tak nějak mohlo podle odborníků, které oslovila redakce Brněnského deníku Rovnost, znít zadání prověrky smluv o pronájmu mezi Jihomoravským krajem a provozovatelem brněnského letiště, firmou Letiště Brno.

Výsledkem auditu se zabývala například Magdalena Vašinková z brněnské advokátní kanceláře Rašovský. „Zvláštní je už způsob provozování letiště – zatímco například brněnský dopravní podnik je městská firma, letiště provozuje společnost bez jakéhokoli napojení na kraj," upozornila na jednu z neobyklostí Vašinková.

Podezřelých skutečností v analýze smluv s provozovatelem letiště existuje víc. „Je zvláštní, že kraj prodloužil původně pětatřicetiletý nájem na padesát let a vzdal se práva veta na podnájmy," přidala další podnět Vašinková. Zároveň ve smlouvě chybí navyšování nájemného například o inflaci.

3miliony korun získal Jihomoravský kraj z pronájmu brněnského letiště za čtrnáct let.

Podle náměstka hejtmana Stanislava Juránka musel kraj smlouvu prodloužit. „Chtěli jsme umožnit čerpání dotací na rozvoj," zdůvodnil Juránek, který smlouvu o pronájmu ještě jako hejtman před dvanácti lety podepsal. Evropská unie nepřispívá na krátkodobé projekty.

Kromě Vašinkové předložila redakce audit k posouzení dalším třem nezávislým odborníkům – pražské advokátní kanceláři, specialistovi na forenzní audity a investorovi. Rovnost jejich totožnost zná, ale na jejich přání ji nezveřejňuje.
Závěry pražské advokátní kanceláře se shodují s Vašinkovou a vyzdvihují další okolnosti. „Nájemné je postavené na účetních odpisech, od kterých si provozovatel letiště může odepsat investice. Chybí zde ale kontrola a kraj může dokonce i doplácet," uvedla. Z analýzy je podle pražské advokátní kanceláře jasné, že za kratší konec ve smlouvě tahá kraj.

Ani specialista na forenzní audity není mírný. „V auditu je dost informací pro trestní oznámení. Smlouvy jsou pro kraj očividně nevýhodné. Neměly by být legální podnájmy, když kraj nezná detaily smluv mezi podnájemcem a letištěm," podotkl specialista.

Současný způsob provozování letiště se nevyplácí ani z investorského pohledu. „Je jasné, že audit neměl vyvolat spor mezi krajem a letištěm. Kdyby měl skutečně něco odhalit, mohl mít klidně jenom deset stran. Jenže to by mu rozuměl každý," uvedl investor.

Připomínku investora považuje jihomoravský hejtman Michal Hašek za nesmyslnou. „Audit měl vyjasnit, jaké je současné postavení kraje a zda ho lze do budoucna zlepšit," vzkázal.

Vedení letiště se k nálezům expertů nechtělo vyjadřovat. „Nebudeme celou záležitost nijak komentovat," vzkázal ředitel letiště Tomáš Plaček.

Kritikou auditu nešetří ani politici. „Je z něj zřejmé, že kraj ze svého majetku nemá finanční prospěch. Za celou dobu smlouvy tak získal z letiště jen tři miliony korun," upozornil volební lídr Zelených a Pirátů Jiří Hlavenka.