Ať už do Brna připutují peníze od vlád nebo ne, plány na výstavu jsou hotové. „Program bude stát na třech pilířích. První bude výstava, která nabídne interaktivní prvky, 3D filmy a projekce nebo také virtuální realitu. Nemá být hmotná. Naopak k osahání bude další část, která představí design a řemeslnou výrobu. Lidé si sami vyzkouší třeba tavení sklad nebo navrhnou vlastní šaty,“ představil program autor konceptu výstavy Pavel Anděl.

Na výstavišti by ale návštěvníci neměli najít jen výdobytky průmyslu, umění, designu a řemesel. Jak už Brněnský deník Rovnost dříve informoval, pořadatelé počítají také s takzvanou Relax zónou, kde si návštěvníci vyzkouší některé sporty v jejich historické podobě. „Zahrají si třeba tenis se starými dřevěnými raketami. Na přípravě této části spolupracujeme s brněnskou fakultou sportovních studií, Českým olympijských výborem a Českou unií sportu,“ sdělil Anděl.

Výstava Re:publika 1918-2018 v Brně
- Výroční výstava ke sto letům od vzniku Československa.
- Navazuje na původní Výstavu soudobé kultury, která se na brněnském výstavišti konala před devadesáti lety k desátému výročí od vzniku Československa.
- Hlavním pořadatelem je město Brno, jeho zástupci jednají o podpoře od Jihomoravského kraje, české a slovenské vlády a dalších partnerů.
- Výstava se bude konat od prvního do sedmnáctého června příštího roku, celý projekt Re:publika je ovšem šestitýdenní a začne šestadvacátého května. Potrvá šest týdnů.
- Pořadatelé počítají s nejméně 350 tisíci návštěvníky.

S dalším programem oslav se mají lidé setkat i mimo areál výstaviště. „V plánu máme probudit ulice a kavárny, třeba i připomenout, kde dřív tyto podniky byly a už zanikly. Spolu s Meeting Brno připravujeme třeba netradiční procházky historií, třeba po areálu výstaviště,“ předestřel další plány Anděl.

Do přípravy výstavy chce Anděl zapojit i samotné Brňany. „Připravili jsme několik projektů. Například v DNA města Brna chceme vyzvat rodiny, aby prošly své archivy fotek, doplnily k nim příběhy a poslaly nám je. Vznikne tak archiv skutečné historie lidských příběhů. V projektu Snímeček, prosím? Chceme připomenout historii amatérských fotografů, kteří chodili po výstavišti a nabízeli rodinám zvěčnění. Každý den bude na výstavišti jeden profesionální fotograf, který bude vše fotit a lidé si budou moci odnést foto jako památku,“ vyjmenoval další projekty Anděl. Podle něj jsou ve hře například jména jako Karel Cudlín, Jindřich Štreit nebo Jiří Kolbaba.

V takto velkém rozsahu plánuje primátor Vokřál výstavu uspořádat jen v případě, že získá peníze i od jinud. „V opačném případě výstavu omezíme, ale konat se bude,“ ubezpečil.

O uspořádání výstavy se začalo mluvit v roce 2014. „Z té doby jsem našel první e-mail, který výstavě zmiňuje. Budeme slavit i devadesát let výstaviště a šedesát od prvního mezinárodního strojírenského veletrhu,“ připomněl generální ředitel brněnského výstaviště Jiří Kuliš.

Oproti původním informacím, podle kterých měla výstava trvat šest týdnů, budou expozice na výstavišti otevřené jen od prvního do sedmnáctého června. „Celý projekt oslav sto let od založení Československa ale bude na šest týdnů, na tom se nic nemění,“ ubezpečil primátor Vokřál.

Přípravy na brněnské veletrhy módy Styl a Kabo. Jubilejní padesáté.
Styl a Kabo po padesáté. Představí ikonu módy, která oblékla Thatcherovou