Vznik domobrany iniciovala nacionalistická strana Národní demokracie, která se staví proti uprchlíkům. Podle předsedy brněnských sokolů Michala Doležela jsou však jejich postoje zcela protichůdné k myšlenkám zakladatele tělovýchovného hnutí. „Kdyby se někdo zabýval jeho osobností důsledněji, zjistil by, že jeho názory byly zcela v protikladu se vším, co Tyršův prapor proklamuje," upozornil Doležel.

Na rozdíl od nenávisti vůči běžencům podle něj Sokol vychovává k tomu, aby lidé neměli obavu z cizinců a neznámých věcí. Proto Doležel několikrát požádal představitele spolku, aby současný název zrušili. „Informovali jsme je, že se od toho distancujeme a odmítáme, aby do budoucna zneužívali jakékoliv sokolské symboly. Odpověď však byla nezdvořilá až vulgární," sdělil šéf brněnských sokolů.

Podle předsedy Národní demokracie Adama Bartoše je požadavek nesmyslný. „Nechápu, v čem jsme měli Tyršovo jméno údajně zneužít. Sokol na něj nemá žádná autorská práva," uvedl Bartoš.

Zároveň dodal, že si je jistý, že by Tyrš s myšlenkami děčínské domobrany souhlasil. „K využití jeho jména jsme navíc měli jasný podnět. Tyrš je rodák z Děčína, proto jsme ho zvolili," uvedl Bartoš.

kauza tyršMiroslav Tyrš byl český národní obrozenec, kritik, historik umění a profesor dějin na Univerzitě Karlově v Praze
na jaře 1862 se podílel na založení Sokola v Praze
extremistická domobrana Tyršův prapor využila jeho jméno i podobiznu
podle členů Sokola Brno I však nemá na kresbu z devatenáctého století autorská práva; případ má podle nich vyřešit soud

Podle politologa a odborníka na extremistické skupiny z brněnské Masarykovy univerzity Miroslava Mareše je však složité spor rozsoudit. „Sokol nese dnes úplně jiné poselství než dřív. Je nutné podotknout, že ve svých začátcích byl silně nacionalistický," poznamenal Mareš.

O celé situaci bude příští týden jednat Česká obec sokolská. Podle ní byly totiž Tyršovy myšlenky zcela v rozporu s idejemi Národní demokracie. „Musíme se ale nejprve pečlivě seznámit se všemi fakty a po jejich posouzení se rozhodneme, jaké kroky případně učiníme," vysvětlil Zdeněk Kubín z České obce sokolské.

Ta navíc zvažuje podání žaloby kvůli využití kresby Tyrše na praporu spolku. „Hledáme cesty, jak docílit toho, aby se název Tyršův prapor zrušil. Budeme proto řešit, jestli na její používání mají autorská práva. Jde totiž o dílo malíře z devatenáctého století. Tyrš má navíc na obrázku sokolský kroj, takže může jít o zneužívání kroje jako našeho symbolu," dodal Doležel.

Podle Bartoše je však celý případ absurdní a je nepravděpodobné, že se dostane až před soud. Pokud se tak přesto stane, Sokol nebude mít ani podle Mareše velkou šanci spor vyhrát. „Není totiž možné říct a dokázat, kdo si může Tyršův odkaz nárokovat. S žalobou bych proto Sokolu velkou šanci nedával," odhadl předem politolog.