Podle ministerstva zdravotnictví, které obě zařízení zřizuje, je Krausovým úkolem vypracovat materiál, který zhodnotí ekonomickou situaci obou nemocnic. „Navrhne také optimalizaci jejich fungování na území Brna, potažmo v Jihomoravském regionu," upozornila mluvčí svatoanenské nemocnice Šárka Urbánková.

Výsledky šetření mají být známé do konce června. „Během této doby jsme schopni dojít ke zcela konkrétním závěrům. Mojí ambicí je optimalizovat činnosti obou nemocnic pouze takovými kroky, aby zůstala péče o pacienty zachována ve stávajícím rozsahu i kvalitě," uvedl Kraus.

Na základě vypracovaného materiálu potom ministerstvo podle svého vyjádření rozhodne, jak bude řešit konkurenci dvou velkých fakultních nemocnic v jednom městě.

Petr Koška končí ve vedení Fakultní nemocnice u sv. Anny k poslednímu lednu. Své rozhodnutí odejít oznámil loni před Vánocemi. „Myslím, že v určitých pozicích je dobré, aby se lidé po nějakém čase obměnili, to byl také jeden z důvodů, proč jsem se vzdal mandátu," sdělil Koška. V čele ústavu stál téměř pět let.

Po oznámení jeho odchodu se vyrojily spekulace o možném sloučení obou zařízení. Brněnský deník Rovnost před dvěma týdny informoval o nejistotě, která panuje mezi zaměstnanci svatoanenské nemocnice. „Koška měl určitou vizi, kam má svatoanenská nemocnice směřovat. Nikoho nenapadlo, že skončí. Překvapilo nás to. Samozřejmě máme strach, jestli to nebyl příkaz shora a jestli ministerstvo neplánuje obě nemocnice spojit," sdělil tehdy jeden ze zaměstnanců nemocnice, který si nepřál zveřejnit své jméno. Redakce jej ale zná.

Lékaři se bojí, že se začne propouštět ve velkém. „Nebude potřeba tolik lidí se stejnou odborností," obává se jeden z nich.

Na problémy dvou fakultních zdravotnických zařízení v jednom městě upozornil už dříve například i přednosta radiologické kliniky v bohunické nemocnici a krajský zastupitel Vlastimil Válek. „Nemocnice spolu mají spolupracovat, a přitom si zároveň vzájemně konkurují. Vznikají z toho různé bizarní situace," řekl před časem Válek. Dvě fakultní nemocnice v jednom městě jsou podle něj ve světě ojedinělé.

ROZHOVOR S ROMANEM KRAUSEM ČTĚTE V ÚTERNÍM VYDÁNÍ BRNĚNSKÉHO DENÍKU ROVNOST.