VYBERTE SI REGION

Farář: Zelené pivo je pěkný brněnský zvyk

Brno - Brňané si o Velikonocích užívají volna, ale pro Václava Slouka svátky znamenají víc práce než obvykle. Je totiž brněnský děkan a farář u kostela svatého Jakuba v Brně.

20.4.2014 1
SDÍLEJ:

Václav SloukFoto: DENÍK/Attila Racek

Velikonoční období je pro něho ještě náročnější než vánoční. „Obřady jsou úplně specifické. Zato o Vánocích jde jen o úpravu obvyklé mše," vysvětluje Slouk.

Svátky Kristova vzkříšení trávil v kostele už jako malý. Kromě ministrování chodil i po mrskutu. Rád vzpomíná na jaro v osmašedesátém roce. „Poměry se uvolnily, proto jsme mohli běhat po vesnici s řehtačkami a ohlašovat tak hodiny, když zvony odletěly do Říma," vzpomíná. Na půdě u prarodičů našel starý hrkač, se kterým jezdil. „Byl to malý vozík, který dělal velký hluk," vypráví kněz.

S rodiči na Zelený čtvrtek jedl špenát a na Velký pátek držel půst. „Špenát jsem měl i letos. Žena, která nám ho připravila, přinesla i zelené pivo," vypráví farář. Velký milovník pěnivého moku není. Novodobá tradice se mu přesto líbí. „Zelené pivo už tak nějak k Brnu patří," myslí si.

Včera byl den přísného půstu. Křesťané mají jíst jedno velké jídlo denně. „K snídani jsem měl rohlík a k obědu dva malé krajíce chleba," jmenuje. Byly doby, kdy na Velký pátek nejedl nic. „Už mám léta. Brzy se dostanu za hranici, kdy podle církevních pravidel půst držet nemusím," svěřuje se farář, který v září oslaví sedmapadesátiny.

Dnes slouží bohoslužbu v osm večer u svatého Jakuba. Při zítřejší mši v Hrušovanech u Brna chce kázat o božím milosrdenství. „Týden po Velikonocích budou svatořečení dva papeži. Jedním je Jan Pavel II., který právě toto milosrdenství hlásal," upozorňuje brněnský kněz.

Autor: Kateřina Foltánková

20.4.2014 VSTUP DO DISKUSE 1
SDÍLEJ:

Ideální teplota pro výrobu čokolády? Patnáct až dvacet stupňů

Kuřim /ZA ZAVŘENÝMI DVEŘMI/ – Žena v bílém oblečení s čepicí na hlavě obsluhuje stroj, ve kterém se čokoláda nahřívá, aby se z pevných kuliček stala tekutina pro nalévání do forem. K přístroji si musí vylézt na štafle, odkud kousky belgické čokolády sype dovnitř. Hmota se musí neustále míchat. Další zaměstnankyně obsluhuje stroj s mnoha tryskami, ze kterých neustále v intervalech asi třiceti sekund vytéká čokoláda. Umisťuje pod ně formy a poté dává na váhu. Ve formě je podle velikosti vždy několik stejných tvarů. Třeba stromky se vyrábí po dvou, zato malá autíčka po patnácti. Výrobě čokolád ve firmě Fikar se věnuje další díl seriálu Rovnosti nazvaného Za zavřenými dveřmi.

AKTUALIZOVÁNO

Doprava na Zvonařce zkolabovala. Autobusy se opožďovaly i o hodinu

Brno – I desítky minut v kolonách. S takovým zdržením museli počítat řidiči, kteří ve středu odpoledne projížděli ulicemi Zvonařka a Plotní. Kvůli vážné dopravní nehodě a jejímu následnému vyšetřování doprava v ulicích zkolabovala. Auta, autobusy i tramvaje linky 12 uvízly v kolonách. Situace se zlepšila až před půl sedmou hodinou večer.

Z okolí hlavního nádraží mizí zápach moči, žvýkačky a nedopalky

Brno – Stovky nedopalků a žvýkaček, které ještě minulý týden zdobily okolí hlavního vlakového nádraží v Brně, mizí. Město a městská část od prvního prosince spustily nový systém nepřetržitého úklidu. Ve středu jej politici kontrolovali.Podle Iva Rubeše ze společnosti Ave cz odpadové hospodářství je na úklidu nejtěžší hlavně množství odpadu. „Na takových místech totiž jen přibývá, nemůže se přestat ani na chvíli," sdělil.

Copyright © VLTAVA LABE MEDIA a.s., 2005 - 2016, všechna práva vyhrazena.
Používáme informační servis ČTK. Kontakt na redakci.
Publikování nebo šíření obsahu Denik.cz je bez písemného souhlasu
VLTAVA LABE MEDIA a.s., zakázáno.
Marketingové podmínky. Cookies