VYBERTE SI REGION

Farmářské obchody v Brně? Letos už tři nové

Brno /FOTOGALERIE/ - Maso ze zvířat žijících na farmě? Bio brambory až přede dveře? Prosciutto z pravé italské šunky? Čím dál víc Brňanů se zajímá o to, co opravdu jedí. A čím dál víc jich nakupuje ve specializovaných farmářských obchodech, kterých ve městě neustále přibývá.

20.7.2014 8
SDÍLEJ:

Prodejna Sklizeno.Foto: DENÍK/Lubomír Stehlík

Potvrzují to rostoucí počty prodejen i jejich obraty. Například řetězec Sklizeno, který v Brně v roce 2011 založil David Kukla, zítra otevírá už pátou prodejnu, tentokrát v bohunickém kampusu. V Praze jich má přitom jen čtyři. „V Brně je ještě dost prostoru k růstu. Loni jsme zvýšili meziroční tržby pětkrát, na čtyřiasedmdesát milionů korun. Letos věřím, že po otevření dalších dvou prodejen překonáme stamilionovou hranici," sdělil Kukla.

Podle něj si lidé začínají víc uvědomovat, jaké potraviny kupují. Zájem mají hlavně o regionální výrobky malých a středních podnikatelů. „Je dobře, že těchto obchodů přibývá. Lidé se víc zajímají o to, co jedí a kupují, i když mnohdy za vyšší cenu," podotkl ředitel Agrární komory Jihomoravského kraje Jaromír Musil.

Rostoucí zájem těší i šéfkuchaře brněnské restaurace Borgo Agnese Ivo Ševčíka. „Pomůže to ekonomice. Proč si dovážet potraviny z ciziny, když je dokážou vypěstovat i naši farmáři?" tvrdí Ševčík.

Jako další do Brna na začátku letošního roku zavítal i řetězec Náš grunt. Ve městě má zatím dvě prodejny, ale plánuje se rozšířit dál. „Meziročně nám roste návštěvnost v desítkách procent," poznamenal spolumajitel řetězce Jiří Málek.

Zavedeným obchodům ale konkurují i menší podniky. Například Veronika Poláková si letos v květnu otevřela prodejnu Farm Real Food. Namísto regionálních potravin se však zaměřuje na dovoz ze zahraničí. „Udělat pravý český parmazán je nesmysl. Ten pravý si prostě musíme sehnat v jiných zemích," vysvětlila Poláková.

Hned druhý obchod chce ještě letos na podzim v Brně otevřít Luděk Chini, který spoluvlastní prodejnu My-Food Market. „Snažíme se mít kvalitní servis a co nejlepší suroviny. Odlišujeme se od konkurence tím, že jsme v červnu spustili e-shop a potraviny zákazníkům přivezeme až domů. Máme také vlastní řeznictví," řekl Chini.

Právě na vlastní řeznictví chce lidi nalákat i Kukla do kampusu. „Nebudeme jen prodejci, ale i výrobci. V kampusu otevřeme také malé bistro s hotovými jídly. Plánujeme se rozšířit i o vlastní výrobu mléčných výrobků," dodal Kukla.

Na vzrůstající konkurenci maloobchodů začínají reagovat i supermarkety. „Stále víc spolupracujeme i s regionálními dodavateli," řekla mluvčí společnosti Ahold Judita Urbánková.

Ne každého však nový trend chytl. „Kdybych měla uživit čtyřčlennou rodinu z drahých biopotravin, skončili bychom na mizině," míní Markéta Novotná.

Vysoké ceny naopak příliš nevadí Tereze Němcové. „Vždy si říkám, že přispívám na správnou věc a podporuji menší výrobce, takže jsou to podle mě jedině dobře investované peníze," řekla Němcová.

TOMÁŠ KREMR

Autor: Redakce

20.7.2014 VSTUP DO DISKUSE 8
SDÍLEJ:

Z okolí hlavního nádraží mizí zápach moči, žvýkačky a nedopalky

Brno – Stovky nedopalků a žvýkaček, které ještě minulý týden zdobily okolí hlavního vlakového nádraží v Brně, mizí. Město a městská část od prvního prosince spustily nový systém nepřetržitého úklidu. Ve středu jej politici kontrolovali.Podle Iva Rubeše ze společnosti Ave cz odpadové hospodářství je na úklidu nejtěžší hlavně množství odpadu. „Na takových místech totiž jen přibývá, nemůže se přestat ani na chvíli," sdělil.

Fenomén Ondra: Lezení na OH? Mám z toho strach, je to trochu paskvil

Praha, Brno /ROZHOVOR/ - Není to až tak dávno, co o něm věděl jen úzký okruh lezeckých nadšenců. A vida když v pondělí uspořádal tiskovku po návratu z úspěšné mise Dawn Wall (v kalifornských Yosemitech vylezl za rekordních osm dní nejtěžší stěnu světa v proslulém masivu El Capitan), tísnil se na ní solidní hrozen novinářů a několik televizních štábů. Z brněnského sportovního lezce Adama Ondry je definitivně hvězda tuzemského sportu.

Ministr Jurečka odvolal ředitele Povodí Moravy. Nebyl spokojen s jeho vedením

Brno, Praha – Ministr zemědělství Marian Jurečka ve středu odvolal generálního ředitele státního podniku Povodí Moravy Jana Hodovského. Ministr podle všeho nebyl spokojený s výsledky jeho práce. „Generální ředitel nedokázal čerpat finanční limity pro Povodí Moravy ze státního rozpočtu, časté byly chyby v zakázkách a často se střídali také ředitelé na klíčových postech podniku," nastínila důvody odvolání mluvčí ministerstva zemědělství Markéta Ježková.

Copyright © VLTAVA LABE MEDIA a.s., 2005 - 2016, všechna práva vyhrazena.
Používáme informační servis ČTK. Kontakt na redakci.
Publikování nebo šíření obsahu Denik.cz je bez písemného souhlasu
VLTAVA LABE MEDIA a.s., zakázáno.
Marketingové podmínky. Cookies