VYBRAT REGION
Zavřít mapu

Farmářské obchody v Brně? Letos už tři nové

Brno /FOTOGALERIE/ - Maso ze zvířat žijících na farmě? Bio brambory až přede dveře? Prosciutto z pravé italské šunky? Čím dál víc Brňanů se zajímá o to, co opravdu jedí. A čím dál víc jich nakupuje ve specializovaných farmářských obchodech, kterých ve městě neustále přibývá.

20.7.2014 8
SDÍLEJ:
Fotogalerie
11 fotografií

Prodejna Sklizeno.Foto: DENÍK/Lubomír Stehlík

Potvrzují to rostoucí počty prodejen i jejich obraty. Například řetězec Sklizeno, který v Brně v roce 2011 založil David Kukla, zítra otevírá už pátou prodejnu, tentokrát v bohunickém kampusu. V Praze jich má přitom jen čtyři. „V Brně je ještě dost prostoru k růstu. Loni jsme zvýšili meziroční tržby pětkrát, na čtyřiasedmdesát milionů korun. Letos věřím, že po otevření dalších dvou prodejen překonáme stamilionovou hranici," sdělil Kukla.

Podle něj si lidé začínají víc uvědomovat, jaké potraviny kupují. Zájem mají hlavně o regionální výrobky malých a středních podnikatelů. „Je dobře, že těchto obchodů přibývá. Lidé se víc zajímají o to, co jedí a kupují, i když mnohdy za vyšší cenu," podotkl ředitel Agrární komory Jihomoravského kraje Jaromír Musil.

Rostoucí zájem těší i šéfkuchaře brněnské restaurace Borgo Agnese Ivo Ševčíka. „Pomůže to ekonomice. Proč si dovážet potraviny z ciziny, když je dokážou vypěstovat i naši farmáři?" tvrdí Ševčík.

Jako další do Brna na začátku letošního roku zavítal i řetězec Náš grunt. Ve městě má zatím dvě prodejny, ale plánuje se rozšířit dál. „Meziročně nám roste návštěvnost v desítkách procent," poznamenal spolumajitel řetězce Jiří Málek.

Zavedeným obchodům ale konkurují i menší podniky. Například Veronika Poláková si letos v květnu otevřela prodejnu Farm Real Food. Namísto regionálních potravin se však zaměřuje na dovoz ze zahraničí. „Udělat pravý český parmazán je nesmysl. Ten pravý si prostě musíme sehnat v jiných zemích," vysvětlila Poláková.

Hned druhý obchod chce ještě letos na podzim v Brně otevřít Luděk Chini, který spoluvlastní prodejnu My-Food Market. „Snažíme se mít kvalitní servis a co nejlepší suroviny. Odlišujeme se od konkurence tím, že jsme v červnu spustili e-shop a potraviny zákazníkům přivezeme až domů. Máme také vlastní řeznictví," řekl Chini.

Právě na vlastní řeznictví chce lidi nalákat i Kukla do kampusu. „Nebudeme jen prodejci, ale i výrobci. V kampusu otevřeme také malé bistro s hotovými jídly. Plánujeme se rozšířit i o vlastní výrobu mléčných výrobků," dodal Kukla.

Na vzrůstající konkurenci maloobchodů začínají reagovat i supermarkety. „Stále víc spolupracujeme i s regionálními dodavateli," řekla mluvčí společnosti Ahold Judita Urbánková.

Ne každého však nový trend chytl. „Kdybych měla uživit čtyřčlennou rodinu z drahých biopotravin, skončili bychom na mizině," míní Markéta Novotná.

Vysoké ceny naopak příliš nevadí Tereze Němcové. „Vždy si říkám, že přispívám na správnou věc a podporuji menší výrobce, takže jsou to podle mě jedině dobře investované peníze," řekla Němcová.

TOMÁŠ KREMR

Autor: Redakce

20.7.2014 VSTUP DO DISKUSE 8
SDÍLEJ:

DOPORUČENÉ ČLÁNKY

Ilustrační foto.
7

Zákaz vjezdu starým autům. Brno zvažuje nízkoemisní zónu uvnitř velkého okruhu

Seniorbus. Ilustrační foto.
12

Lepší podmínky pro starší lidi: v domovech přibude 200 míst, rozšíří Seniorbus

Zimní údržba lodí: téměř 300 kilogramů barvy. Na přehradu vyjedou 22. dubna

Brno /VIDEO/ – Devětačtyřicet kilogramů barvy spotřebuje brněnský dopravní podnik na zimní údržbu každé z šesti lodí plující v sezoně po hladině Brněnské přehrady. V zimním období plavidla natírají jejich posádky a lodě získají nátěr v bílé, černé, modré a červené barvě.

Byl jsem uťáplý, přiznává Nečas. Po pauze se konečně cítí takový jako předtím

Brno – Škola, autoškola, reprezentační a extraligový hokej. To je i pro osmnáctiletého mladíka zápřah. Útočník brněnské Komety Martin Nečas nyní zvládá několik věcí zároveň a do extraligových zápasů získal novou chuť, poté co v prvním únorovém týdnu před reprezentační přestávkou vynechal dvě utkání Komety.

Odvrácení stávky řidičů autobusů? Schůzky nikam nevedly, tvrdí odboráři

Jižní Morava – Schůze, které měly zamezit stávce řidičů autobusů, nepřinesly žádné výsledky, zní z řad odborářů. Na odvrácení krize dali úřadům čas do 15. března. „Budeme jednat čtyřiadvacet hodin denně s kýmkoli, kdo situaci pomůže vyřešit. Stávka je pořád reálná možnost," uvedl předseda odborářů Luboš Pomajbík.

Obžaloba: Připravili ho o byt. Lichva přispěla ke strýcově smrti, bojí se neteř

Brno – Obžalovaní z lichvy ve středu znovu stanuli před soudem. Podle obžaloby se činu dopustili na lehce mentálně retardovaném Vladimíru Bělohoubkovi, který už zemřel. Jeho neteř se domnívá, že ztráta bytu přispěla ke strýcově smrti.

Copyright © VLTAVA LABE MEDIA a.s., 2005 - 2017, všechna práva vyhrazena.
Používáme informační servis ČTK. Kontakt na redakci.
Publikování nebo šíření obsahu Denik.cz je bez písemného souhlasu
VLTAVA LABE MEDIA a.s., zakázáno.
Marketingové podmínky. Cookies