Prodej farmy ale nemůže zaplatit všem. „Účetní hodnota farmy je sice přes čtyřicet milionů ale reálně se dá podle znaleckého posudku prodat asi za osmnáct milionů. A to pouze pokud bude stále fungovat. Kvůli tomu navrhuji prostory dočasně pronajmout," prohlásil u soudu Edl.

Prodej nemůže zaplatit ani nárok největšího věřitele Regionální rady regionu soudržnosti Jihovýchod, které společnost dluží za dotace jedenadvacet milionů korun.

Do konkurzu odmítl soud zařadit bývalé zaměstnance firmy, se kterými se má farma ze zákona vypořádat jinak. „Nárok samotného Bolka Polívky přezkoumáme později, protože k tomu zatím nedodal všechny potřebné dokumenty," sdělil Edl. Herec požaduje asi osm milionů, kterými měl dotovat chod hotelu. K soudu v úterý nepřišel.

Insolvenční správce spolu s Polívkovým případem vyřídí i pohledávku na tři a půl milionu korun miliardáře Alexandra Seidla. Muž si ji loni koupil od někoho jiného, komu farma dlužila. Včas ale také nedodal všechny doklady.

V úterý se jednání u soudu jako jeden z mála věřitelů účastnil osobně. „Zatím neuznali můj nárok a proto jsem se nemohl účastnit hlasování věřitelů. Na konkurz ale budu přesto dohlížet. Polívka je můj přítel a chci hájit jeho zájmy. I proto jsem od něj koupil všechny pozemky kolem farmy včetně hlavní příjezdové cesty," konstatoval Seidl.

Jak s nimi hodlá naložit, zatím neuvedl. „V katastru nemovitostí je cesta zapsaná jako orná půda. Farma má totiž oficiální cestu od Olšan zarostlou. Takže ji klidně můžu zorat a osázet bramborami," zamyslel se muž.

Na jednání o prodeji jako řadový věřitel ale nemá velký vliv. Ostatní totiž na úterním jednání zvolili pouze tři členy věřitelského výboru, se kterým bude insolvenční správce jednat o dalších krocích. „Ve výboru je Regionální rada regionu soudržnosti Jihovýchod, stavební firma Kaláb, která podala návrh na insolvenci farmy s devítimilionovou pohledávkou a společnost Unicredit Bank s nárokem na víc než čtyři sta tisíc korun," konstatoval soudce Martin Hejda.

Přestože chtějí věřitelé farmu prodat, doufají, že bude nadále spojovaná s osobností herce Polívky. „Aby mohla fungovat dál, musí být dál propojená s jeho jménem. Je možné, že se s ním ještě domluvíme," okomentoval majitel stavební firmy Tomáš Kaláb.