VYBRAT REGION
Zavřít mapu

Festival láká na rybí polévky i jehněčí

Brno - Je libo skotského lososa s jablkem Granny Smith nebo pomalu pečené jehněčí z Bílých Karpat položené na bramborovo-celerovém pyré? Pokud ano, stačí navštívit třetí ročník Grand restaurant festivalu. Gastronomická slavnost začne už tuto neděli a lidem stačí dvě stě padesát korun na to, aby mohli zkusit speciality v těch nejlepších brněnských restauracích.

14.1.2012
SDÍLEJ:

Ilustrační fotoFoto: DENÍK/archiv

Letošního ročníku se jich ve městě zúčastní pět. Patří mezi ně například restaurace U Kastelána, Koishi fish & sushi nebo Valoria. „Jejich šéfkuchaři mají za úkol připravit tří druhy jídel. Tradiční pokrm, specialitu šéfkuchaře a nejlepší jídlo od maminky,“ vysvětlil zadání zakladatel festivalu Pavel Maurer. Upozornil také na to, že tři z vybraných restaurací se umístily mezi nejlepšími deseti podniky v České republice podle celostátní ankety Maurerův výběr Grand restaurant 2012.

Podle Maurera milovníků dobrého jídla a pití každým rokem přibývá. „V Brně se od loňského roku zvýšil zájem o téměř sto procent. Minulý rok restaurace v tuto dobu měly prodaných 349 ochutnávek, letos jich prodaly už 774 a to festival ještě nezačal,“ podotkl organizátor akce. Dodal, že hlavním cílem projektu je zpřístupnit všem lidem špičkové restaurace a za nízkou cenu si odnést nejen gastronomický zážitek.

Přes internet

A jak se festivalu zúčastnit? Každý, kdo chce ochutnat z nabídky patnácti druhů jídel si koupí prostřednictvím internetu ochutnávku. Zvolí nejen restauraci, ale také variantu a následně vybraný pokrm nebo pokrmy, den i čas. Svůj zážitek potom ohodnotí na stejné webové adrese www.grandrestaurantfestival.cz.

Objednat se dá i takzvaný Mňamvlak. „Cestující na trase Praha-Olomouc čekají dvě lahůdkové hodiny v Pendolinu a také návštěva tří vyhlášených restaurací na Hané. Cena Mňamvlaku je 3290 korun, vyjíždí 15. ledna,“ podotkla mluvčí festivalu Dominika Vrkotová.

Tento rok hostí slavnosti jídla dvanáct krajů, dvacet měst a celkem třiašedesát podniků. Akce potrvá až do 15. února.

VYBRANÉ PODNIKY

Restaurace a speciality, které nabízejí:

Koishi fish & sushi: Thajská rybí polévka s treskou a černou houbou
La Bouchée: Polévka s kousky sladkovodních ryb a zeleninou
Noem Arch: Filet z candáta na fenyklovém salátu s koprem, omáčkou z ráčků, konfitovaný brambor
U Kastelána: Telecí ramínko na hřibech se špenátem a bramborovým gratinem
Valoria: Konfitované jehněčí kolínko se smetanovou fazolí grand cru, bramborový fondán

Cena od 250 do 600 korun (záleží na počtu chodů)

Autor: Martina Koziolová

14.1.2012 VSTUP DO DISKUSE
SDÍLEJ:

DOPORUČENÉ ČLÁNKY

Záchytné parkoviště v Bílovicích vznikne pravděpodobně na místě současných stavebnin (na snímku).
4 7

Záchytné parkoviště? V Bílovicích jsou pro

Dvě hodiny zůstali v neděli na dálnici D1 stát řidiči, kteří se rozhodli pro noční cestu do Prahy nebo Brna. Na 169. kilometru ve směru na Prahu totiž skončila dodávka po dopravní nehodě na boku.
AKTUALIZOVÁNO
3

Nehody na D1: šest vybouraných vozidel a šest zraněných

Děti na internetu prodávají své nahé fotky a nabízí i sex, říká policistka

Jižní Morava /ROZHOVOR/ - Internetový fenomén Modrá velryba, který skrze sérii úkolů, jež mohou vést až k sebevraždám, ovlivňuje děti a teenagery, se objevil i v České republice. Tvrdí to policisté, konkrétní případy ale nechtějí zveřejnit. Medializace fenoménu, který mezi lidmi vyvolal velký ohlas, nebyl dobrý krok podle jihomoravské policejní koordinátorky prevence Zdeňky Procházkové. „Už je to moc nafouknuté. Podobná nebezpečí jsou na internetu pořád, jen se pokaždé jinak nazývají," tvrdí.

Brno v roce 2050? Podobu určí obyvatelé i akademici

Brno - V Brně je na 350 tisíc obyvatel. Za třicet let jich může být o 50 tisíc méně. Radní se rozhodli shromáždit data o obyvatelstvu, dopravě a dalších oblastech, aby pomocí nich vytvořili Strategii Brno 2050.

Glyfosát? Povolujeme jej, sdělila Unie. Zemědělce to potěšilo

Jižní Morava - Herbicidní látka glyfosát, která se používá například na hubení plevele, není rakovinotvorná a zemědělci ji mohou dál používat. Definitivně to potvrdila Evropská agentura pro chemické látky.

Pomohla mi odhodlanost, věří úspěšná žena

Brno - Ve svých osmatřiceti letech pracuje jako ředitelka největšího prodejce německé automobilky Mercedes Benz v Česku a na Slovensku Hošek Motor. Příběh Brňanky Andrey Ungerové si ve středu vyslechli hosté jedné z přednášek Ladies Business Week v Brně. Události, na které vystupují úspěšné ženy.

Předvolební speciál deníku: Jak splnila vláda své sliby?

Copyright © VLTAVA LABE MEDIA a.s., 2005 - 2017, všechna práva vyhrazena.
Používáme informační servis ČTK. Kontakt na redakci.
Publikování nebo šíření obsahu Denik.cz je bez písemného souhlasu
VLTAVA LABE MEDIA a.s., zakázáno.
Marketingové podmínky. Cookies