VYBRAT REGION
Zavřít mapu

Festival láká na rybí polévky i jehněčí

Brno - Je libo skotského lososa s jablkem Granny Smith nebo pomalu pečené jehněčí z Bílých Karpat položené na bramborovo-celerovém pyré? Pokud ano, stačí navštívit třetí ročník Grand restaurant festivalu. Gastronomická slavnost začne už tuto neděli a lidem stačí dvě stě padesát korun na to, aby mohli zkusit speciality v těch nejlepších brněnských restauracích.

14.1.2012
SDÍLEJ:

Ilustrační fotoFoto: DENÍK/archiv

Letošního ročníku se jich ve městě zúčastní pět. Patří mezi ně například restaurace U Kastelána, Koishi fish & sushi nebo Valoria. „Jejich šéfkuchaři mají za úkol připravit tří druhy jídel. Tradiční pokrm, specialitu šéfkuchaře a nejlepší jídlo od maminky,“ vysvětlil zadání zakladatel festivalu Pavel Maurer. Upozornil také na to, že tři z vybraných restaurací se umístily mezi nejlepšími deseti podniky v České republice podle celostátní ankety Maurerův výběr Grand restaurant 2012.

Podle Maurera milovníků dobrého jídla a pití každým rokem přibývá. „V Brně se od loňského roku zvýšil zájem o téměř sto procent. Minulý rok restaurace v tuto dobu měly prodaných 349 ochutnávek, letos jich prodaly už 774 a to festival ještě nezačal,“ podotkl organizátor akce. Dodal, že hlavním cílem projektu je zpřístupnit všem lidem špičkové restaurace a za nízkou cenu si odnést nejen gastronomický zážitek.

Přes internet

A jak se festivalu zúčastnit? Každý, kdo chce ochutnat z nabídky patnácti druhů jídel si koupí prostřednictvím internetu ochutnávku. Zvolí nejen restauraci, ale také variantu a následně vybraný pokrm nebo pokrmy, den i čas. Svůj zážitek potom ohodnotí na stejné webové adrese www.grandrestaurantfestival.cz.

Objednat se dá i takzvaný Mňamvlak. „Cestující na trase Praha-Olomouc čekají dvě lahůdkové hodiny v Pendolinu a také návštěva tří vyhlášených restaurací na Hané. Cena Mňamvlaku je 3290 korun, vyjíždí 15. ledna,“ podotkla mluvčí festivalu Dominika Vrkotová.

Tento rok hostí slavnosti jídla dvanáct krajů, dvacet měst a celkem třiašedesát podniků. Akce potrvá až do 15. února.

VYBRANÉ PODNIKY

Restaurace a speciality, které nabízejí:

Koishi fish & sushi: Thajská rybí polévka s treskou a černou houbou
La Bouchée: Polévka s kousky sladkovodních ryb a zeleninou
Noem Arch: Filet z candáta na fenyklovém salátu s koprem, omáčkou z ráčků, konfitovaný brambor
U Kastelána: Telecí ramínko na hřibech se špenátem a bramborovým gratinem
Valoria: Konfitované jehněčí kolínko se smetanovou fazolí grand cru, bramborový fondán

Cena od 250 do 600 korun (záleží na počtu chodů)

Autor: Martina Koziolová

14.1.2012 VSTUP DO DISKUSE
SDÍLEJ:

DOPORUČENÉ ČLÁNKY

Jeden z nejstarších stromů v Lužánkách, dub uherský, je v pořádku a vyvrácení mu nehrozí. Vyplývá to z výsledků úterního testování, které měli za úkol zaměstnanci Veřejné zeleně města Brna.
11

Nejstarší strom v Lužánkách je stabilní. 230 let starý dub vydrží ještě roky

Ilustrační foto.

Otevření kina Art se zpozdí kvůli azbestu. Odstranění vyjde na dva a půl milionu

V Králově Poli přibudou nové moderní byty. I s parkem a vnitrobloky

Brno - Tisíce metrů čtverečních v bývalém průmyslovém areálu mezi královopolskou Reissigovou a Sportovní ulicí měly ještě podle šest let starých plánů zaplnit nákupní galerie i obří multikino. Do budoucna se ale mohou po této lokalitě poohlížet spíše lidé, kteří hledají nové a moderní bydlení blízko brněnského centra. Až pro dvanáct set nových obyvatel tam totiž developerská firma postaví nové byty.

Obchodování s nezdaněným lihem: odsouzenému propadne 14 tisíc litrů lihu

Brno – Případ patnácti obžalovaných za obchodování s nezdaněným lihem v úterý řešil Krajský soud v Brně. Lihovarníka Štefana Pavlíka odsoudil ke třem rokům ve vezení s podmíněným odkladem trestu na pět let a dohledem. Dále mu udělil zákaz činnosti na tři roky a propadnutí víc než čtrnácti tisíc litrů lihu.

Psa měl na vodítku, ale bez náhubku. Zvíře pokousalo důchodkyni

Brno – Útočícímu psovi se v pondělí odpoledne bránila dvaasedmdesátiletá důchodkyně v jižní části města. Pes byl sice na vodítku, neměl ale náhubek a ženu pokousal.

Zvýšené nebezpečí vzniku požárů končí. Hejtman výstrahu odvolal

Jižní Morava - Rozdělat táborák a uvařit si v přírodě při kempování jídlo nebo spustit ohňostroj mohou Jihomoravané opět bez obav. Stav zvýšeného nebezpečí vzniku požárů kvůli suchu i vysokým teplotám totiž v úterý ve dvě hodiny odpoledne jihomoravský hejtman Bohumil Šimek odvolal.

Copyright © VLTAVA LABE MEDIA a.s., 2005 - 2017, všechna práva vyhrazena.
Používáme informační servis ČTK. Kontakt na redakci.
Publikování nebo šíření obsahu Denik.cz je bez písemného souhlasu
VLTAVA LABE MEDIA a.s., zakázáno.
Marketingové podmínky. Cookies. Zrušit oznámení