VYBRAT REGION
Zavřít mapu

Festival láká na rybí polévky i jehněčí

Brno - Je libo skotského lososa s jablkem Granny Smith nebo pomalu pečené jehněčí z Bílých Karpat položené na bramborovo-celerovém pyré? Pokud ano, stačí navštívit třetí ročník Grand restaurant festivalu. Gastronomická slavnost začne už tuto neděli a lidem stačí dvě stě padesát korun na to, aby mohli zkusit speciality v těch nejlepších brněnských restauracích.

14.1.2012
SDÍLEJ:

Ilustrační fotoFoto: DENÍK/archiv

Letošního ročníku se jich ve městě zúčastní pět. Patří mezi ně například restaurace U Kastelána, Koishi fish & sushi nebo Valoria. „Jejich šéfkuchaři mají za úkol připravit tří druhy jídel. Tradiční pokrm, specialitu šéfkuchaře a nejlepší jídlo od maminky,“ vysvětlil zadání zakladatel festivalu Pavel Maurer. Upozornil také na to, že tři z vybraných restaurací se umístily mezi nejlepšími deseti podniky v České republice podle celostátní ankety Maurerův výběr Grand restaurant 2012.

Podle Maurera milovníků dobrého jídla a pití každým rokem přibývá. „V Brně se od loňského roku zvýšil zájem o téměř sto procent. Minulý rok restaurace v tuto dobu měly prodaných 349 ochutnávek, letos jich prodaly už 774 a to festival ještě nezačal,“ podotkl organizátor akce. Dodal, že hlavním cílem projektu je zpřístupnit všem lidem špičkové restaurace a za nízkou cenu si odnést nejen gastronomický zážitek.

Přes internet

A jak se festivalu zúčastnit? Každý, kdo chce ochutnat z nabídky patnácti druhů jídel si koupí prostřednictvím internetu ochutnávku. Zvolí nejen restauraci, ale také variantu a následně vybraný pokrm nebo pokrmy, den i čas. Svůj zážitek potom ohodnotí na stejné webové adrese www.grandrestaurantfestival.cz.

Objednat se dá i takzvaný Mňamvlak. „Cestující na trase Praha-Olomouc čekají dvě lahůdkové hodiny v Pendolinu a také návštěva tří vyhlášených restaurací na Hané. Cena Mňamvlaku je 3290 korun, vyjíždí 15. ledna,“ podotkla mluvčí festivalu Dominika Vrkotová.

Tento rok hostí slavnosti jídla dvanáct krajů, dvacet měst a celkem třiašedesát podniků. Akce potrvá až do 15. února.

VYBRANÉ PODNIKY

Restaurace a speciality, které nabízejí:

Koishi fish & sushi: Thajská rybí polévka s treskou a černou houbou
La Bouchée: Polévka s kousky sladkovodních ryb a zeleninou
Noem Arch: Filet z candáta na fenyklovém salátu s koprem, omáčkou z ráčků, konfitovaný brambor
U Kastelána: Telecí ramínko na hřibech se špenátem a bramborovým gratinem
Valoria: Konfitované jehněčí kolínko se smetanovou fazolí grand cru, bramborový fondán

Cena od 250 do 600 korun (záleží na počtu chodů)

Autor: Martina Koziolová

14.1.2012 VSTUP DO DISKUSE
SDÍLEJ:

DOPORUČENÉ ČLÁNKY

Benzin s příměsí nafty našli v pátek inspektoři České obchodní inspekce u vzorku z čerpací stanice v brněnské Kšírově ulici.
2 8

V Brně našli pančovaný benzin. Inspekce nechala zapečetit pistole

Ilustrační foto.
1

Od neděle platí letní čas, vlaky naberou zpoždění

OBRAZEM: V zoo vítali jaro. Děti svrhly Moranu a nazdobily Líto

Brno – Byla zima mezi náma a včil už je za horama. Hu, hu, hu, jaro už je tu. Děti, které v sobotu navštívily brněnskou zoologickou zahradu, společně vítaly jaro. Nejdříve se naučily říkanku a potom shodily připomínku zimy Moranu.

V Židenicích otevřeli nový psí výběh. Je největší v celém Brně

Brno /FOTOGALERIE/ – Majitelé psů v brněnských Židenicích mají jedno unikum. Největší psí výběh ve městě. Tamní radnice ho vybudovala na 5500 metrech čtverečních v meruňkovém sadu mezi Bělohorskou a Jedovnickou ulicí na svahu Bílé hory. „Psí výběh vznikl proto, aby dal možnost venčit psy i majitelům velkých plemen. Při hledání vhodného pozemku jsme narazili na tento a zjistili jsme, že zde kdysi býval meruňkový sad. To nás vedlo k myšlence obě funkce propojit a tak vlastně vznikl výběh v meruňkovém sadu," vysvětlil židenický místostarosta Petr Kunc.

Vrtulník kroužil kolem zříceniny hradu Obřany. Hledal zraněného člověka

Bílovice nad Svitavou – Zvuk rotorů se v sobotu před polednem rozléhal nedaleko Bílovic nad Svitavou u Brna. Ze zříceniny nedalekého hradu Obřany tam totiž spadla mladá žena. „Byla v nedostupném terénu a nemohli jsme ji najít, proto musel přiletět vrtulník s leteckými záchranáři," okomentoval mluvčí hasičů Petr Příkaský.

Požár rumunského kamionu uzavřel v noci dálnici

Domašov – Hořící kamion míjeli po své cestě kolem 170,5 kilometru dálnice D1 ve směru na Brno řidiči od páteční jedenácté hodiny večerní. Policie kvůli požáru nakonec dálnici uzavřela a auta musela jezdit odklonem přes Domašov.

Předvolební speciál deníku: Jak splnila vláda své sliby?

Copyright © VLTAVA LABE MEDIA a.s., 2005 - 2017, všechna práva vyhrazena.
Používáme informační servis ČTK. Kontakt na redakci.
Publikování nebo šíření obsahu Denik.cz je bez písemného souhlasu
VLTAVA LABE MEDIA a.s., zakázáno.
Marketingové podmínky. Cookies