VYBERTE SI REGION

Festival láká na rybí polévky i jehněčí

Brno - Je libo skotského lososa s jablkem Granny Smith nebo pomalu pečené jehněčí z Bílých Karpat položené na bramborovo-celerovém pyré? Pokud ano, stačí navštívit třetí ročník Grand restaurant festivalu. Gastronomická slavnost začne už tuto neděli a lidem stačí dvě stě padesát korun na to, aby mohli zkusit speciality v těch nejlepších brněnských restauracích.

14.1.2012
SDÍLEJ:

Ilustrační fotoFoto: DENÍK/archiv

Letošního ročníku se jich ve městě zúčastní pět. Patří mezi ně například restaurace U Kastelána, Koishi fish & sushi nebo Valoria. „Jejich šéfkuchaři mají za úkol připravit tří druhy jídel. Tradiční pokrm, specialitu šéfkuchaře a nejlepší jídlo od maminky,“ vysvětlil zadání zakladatel festivalu Pavel Maurer. Upozornil také na to, že tři z vybraných restaurací se umístily mezi nejlepšími deseti podniky v České republice podle celostátní ankety Maurerův výběr Grand restaurant 2012.

Podle Maurera milovníků dobrého jídla a pití každým rokem přibývá. „V Brně se od loňského roku zvýšil zájem o téměř sto procent. Minulý rok restaurace v tuto dobu měly prodaných 349 ochutnávek, letos jich prodaly už 774 a to festival ještě nezačal,“ podotkl organizátor akce. Dodal, že hlavním cílem projektu je zpřístupnit všem lidem špičkové restaurace a za nízkou cenu si odnést nejen gastronomický zážitek.

Přes internet

A jak se festivalu zúčastnit? Každý, kdo chce ochutnat z nabídky patnácti druhů jídel si koupí prostřednictvím internetu ochutnávku. Zvolí nejen restauraci, ale také variantu a následně vybraný pokrm nebo pokrmy, den i čas. Svůj zážitek potom ohodnotí na stejné webové adrese www.grandrestaurantfestival.cz.

Objednat se dá i takzvaný Mňamvlak. „Cestující na trase Praha-Olomouc čekají dvě lahůdkové hodiny v Pendolinu a také návštěva tří vyhlášených restaurací na Hané. Cena Mňamvlaku je 3290 korun, vyjíždí 15. ledna,“ podotkla mluvčí festivalu Dominika Vrkotová.

Tento rok hostí slavnosti jídla dvanáct krajů, dvacet měst a celkem třiašedesát podniků. Akce potrvá až do 15. února.

VYBRANÉ PODNIKY

Restaurace a speciality, které nabízejí:

Koishi fish & sushi: Thajská rybí polévka s treskou a černou houbou
La Bouchée: Polévka s kousky sladkovodních ryb a zeleninou
Noem Arch: Filet z candáta na fenyklovém salátu s koprem, omáčkou z ráčků, konfitovaný brambor
U Kastelána: Telecí ramínko na hřibech se špenátem a bramborovým gratinem
Valoria: Konfitované jehněčí kolínko se smetanovou fazolí grand cru, bramborový fondán

Cena od 250 do 600 korun (záleží na počtu chodů)

Autor: Martina Koziolová

14.1.2012 VSTUP DO DISKUSE
SDÍLEJ:

OBRAZEM: Letohrádek Mitrovských vystaví betlémy z Peru i Mexika

Brno – Více než sedmdesát betlémů z exotického Peru, Mexika, či Keně, ale i ty z evropské a české produkce, si můžou zájemci prohlédnout od soboty v Letohrádku Mitrovských u brněnského výstaviště.

Převadeč vecpal do auta 6 migrantů. Na hranici u Mikulova je chytili policisté

Mikulov – Šest mladíků íránského a iráckého původu a jednoho převadeče zadrželi cizinečtí policisté na bývalém hraničním přechodu v Mikulově na Břeclavsku. Zkontrolovali osobní auto značky Hyundai pětadvacetiletého Rumuna a jeho pět spolujezdců. „V zavazadlovém prostoru policisté našli další ukrytou osobu. Muži ve věku sedmnáct až jednadvacet let neměli u sebe platné doklady," informovala v pátek o kontrole z úterý policejní mluvčí Štěpánka Komárová.

Záhadu oslabené imunity odhalili brněnští odborníci

Brno – Proč jsou někteří lidé náchylnější k infekcím a alergiím? Na tuto otázku možná našli odpověď vědci z Masarykovy univerzity a Fakultní nemocnice u sv. Anny v Brně. „Zhruba dva z tisíce Evropanů mají poruchu imunity s názvem selektivní deficit IgA. Kvůli němu častěji onemocní autoimunitními chorobami. Doposud nikdo netušil, jak nemoc vzniká," popsala Ema Wiesnerová z tiskového odboru univerzity.

Copyright © VLTAVA LABE MEDIA a.s., 2005 - 2016, všechna práva vyhrazena.
Používáme informační servis ČTK. Kontakt na redakci.
Publikování nebo šíření obsahu Denik.cz je bez písemného souhlasu
VLTAVA LABE MEDIA a.s., zakázáno.
Marketingové podmínky. Cookies