1. NEJVĚTŠÍ VODNÍ BITVA

Kdy: sobota v 15. 00 hodin

Kde: Brněnská přehrada

Vstupné: zdarma

Při slunečném víkendovém počasí se můžou soutěživí zájemci zchladit na Brněnské přehradě při vodní bitvě. „Půjde o největší zápas v České republice. Chceme překonat rekord. Očekáváme, že přijde přes osm set účastníků s vodními pistolemi. Povoleny jsou také například kýble," uvedl organizátor akce David Fejfuša. Zájemci o bitvu se sejdou v sobotu ve tři hodiny odpoledne na pláži U Sirky.

2. FESTIVAL LUGHNASAD

Kdy: sobota od 10.00 hodin

Kde: hrad Veveří

Vstupné: dospělí 300 korun, děti do 15 let 150 korun

Druidové a keltské kněžky se v sobotu stanou průvodci návštěvníků po hradě Veveří. Na festivalu Lughnasad jim ukážou své speciální obřady, stavbu a život v keltské vesnici a následně si společně zatančí na keltskou hudbu. „Nebude chybět šílená jezdecká a ohňová show. Den zakončí vystoupení několika keltských kapel," pozvala návštěvníky kastelánka hradu Lenka Florková.

3. BOSONOŽSKÝ SUDOVAL

Kdy: sobota v 14.00 hodin

Kde: areál u myslivecké chaty v Bosonohách

Vstupné: zdarma

Pivní sudy nemusí vždy sloužit jen jako zdroj chmelového nápoje. O víkendu je bosonožští siláci využijí ve sportovním klání. „V kategoriích muži, ženy a pivní partičky se účastníci utkají ve válení sudů do kopce," přiblížil akci organizátor Vladimír Koudelka. Výherce získá sud plný piva.

4. VÝROČÍ AKÁTOVÉ VĚŽE

Kdy: neděle v 10.45

Kde: radnice na námětí Míru, Židlochovice

Vstupné: zdarma

Rozhledna Akátova věž v Židlochovicích na Brněnsku v neděli oslaví páté narozeniny. Lidé se na její počest vypraví na dvoukilometrový pochod. „Architekt Pavel Jura povykládá o tom, jak získala svoji podobu," prohlásila Lenka Betášová.